Close
Ennek a mesebeli szigetnek van talán a valaha látott legtisztább kék vize

Ennek a mesebeli szigetnek van talán a valaha látott legtisztább kék vize

A mindössze két kilométer hosszú és a szárazföldtől mintegy harminc kilométerre fekvő Seychelle-szigeteki North Island eddig valamiért radar alatt maradt.

1609-ben az Ile du Nord néven is ismert North Island volt az első Seychelle-szigeteki terület, ahol tengerészek feljegyzett partraszállást hajtottak végre. Az expedíciós csapat arról számolt be, hogy a hely meglehetősen nagyszámú óriás szárazföldi teknős populációnak ad otthont. És ennyi.

Ezt követően 1826 és az 1970-es évek között a Réunionról származó Beaufond család mondhatta magáénak szigetet, és gyümölcs- és fűszertermesztésre, valamint guanó, halolaj és kopra előállítására használták. A farmot az 1970-es években eladták, és egészen 1997-ig senki sem foglalkozott vele érdemben. Akkor ismét magánszigetként és a Seychelle-szigeteki vadon élő állatok menedékhelyeként lehetett hallani róla. A kemény munka ellenben meghozta gyümölcsét és a szigetet a világ egyik legtisztább helyévé tette.

2019-ben jelentette be a Marriott International részeként működő The Luxury Collection, hogy North Islandet felveszi portfóliójába, nemrégiben pedig az ASmallWorld Hospitality vette át az üdülő gondozását.

Ahhoz, hogy a sziget növény- és állatvilága, az azúrkék óceán vize és szikrázóan fehér homokja újra tündökülhessen, a csapatnak először helyre kellett hoznia az ember és a farm által az évtizedek során okozott károkat. Ez magában foglalta a nem őshonos rágcsálók kiirtását és az összes elvadult állat, köztük kecskék, macskák és szarvasmarhák eltávolítását. Az invazív növényfajokat még a mai napig irtják, és több ezer őshonos növény- és facsemetével pótolják, hogy helyreállíthassák azt, ami egykor volt. Úgy tűnik, sikerrel.

Visszatértek a Seychelle-szigeteki kék galambok, az ékfarkú bíbicek és a fehérfarkú trópusi madarak költőpopulációi, a karvalyteknősök és a zöld teknősök pedig újra fészkelni kezdtek a partokon. Ezt a bőséget a vendégek is megtapasztalhatják, ha egy kis időt töltenek a sziget  környezetvédelemért felelős csapatával, vagy egyszerűen csak felfedezőútra indulnak. A szigeten megannyi szabadidős tevékenységgel lehet maximalizáni a szabadban töltött időt: búvárkodás, sznorkelezés, kajakozás, horgászat, kerékpározás jelenti az opciót és vannak vezetett túrák is.

Illusztráció


Illusztráció

A szigeten összesen tizenegy privát villa kínálja magát. A szálláshelyek ugyancsak a sziget zászlóshajóinak számítanak; fenntartható és helyi anyagok felhasználásával épültek, enteriőrjük semleges tónusú bútorokkal és fényes faanyagokkal utánozzák a kinti világot. Az étteremben szezonális menüből lehet szemezgetni, az étlapért konkrétan az az Akira Back séf felel, akinek a dél-koreai Szöulban található Dosa nevű étterme Michelin-csillagot kapott.

A North Island weboldalán akadnak bőven infók a részletekről és a szállásfoglallásról, utóbbi ára éjszakánként 5500 eurótól kezdődik.

A héten Európa nagy részén kegyetlen hőhullám tombol, a legtöbb országban rekordmagas hőmérsékletet kell valahogyan átvészelni. Erre akad rengeteg praktika a hideg vízbe mártott csuklótól kezdve a különféle “varázsitalokig”, de az is megoldás lehet, hogy elutazunk – minél északabbra megyünk, annál jobban járunk. Az alábbi helyeken például aligha kell óránként jeges koktélokat rendelni és klímára sincs most szükség.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

privát villa | utazás | north island | üdülő | kék óceán

FOLYTASD EZZEL

Óriási papírmasépatkány parádézott végig Velencében: megkezdődött a karnevál!

Ezért tedd be a cipődet a szálloda széfjébe

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram