Close
Ha ez a pályázat nyer, akkor üvegtetőt és kertet kap a Notre-Dame

Ha ez a pályázat nyer, akkor üvegtetőt és kertet kap a Notre-Dame

A Miysis Studio kicsit futurisztikus álmot látva képzeli el a Notre-Dame rekonstrukcióját: egy modern üvegtetővel találná meg történelem és a jövő közötti egyensúlyt.

Az elképzelés egyelőre még csupán képeken létezik, de a hagyományos és az újszerű elemek ötvözésével az egyik legjobb ötletnek tűnik arra, hogyan éledhetne újjá az április 15-én kigyulladt ikonikus párizsi székesegyház.

Az 1345-ben átadott monumentális épület majdnem teljes tetőszerkezete odalett a közel egy hónappal ezelőtt bekövetkezett katasztrófa során. Denis Stevens, a Miysis igazgatója szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a tornyot felújítanák, a tető pedig fa- és acélkeretekkel vadonatúj, korszerű keretet kapna.

A hagyományos faanyag és az új elemek használatának keverését a múlt és a jövő közti balansz megteremtése érdekében vetnék be. A rekonstruált torony mellett az újrahúzott tetőszerkezet tökéletesen illeszkedne az eredeti épület vonalaihoz, az üvegtető alatt pedig egy mindenki számára látogatható, hatalmas fákkal díszített kertet rendeznének be.

A tetőszerkezet és a torony rekonstrukciójára egyébként nyílt pályázatot hirdetnek, az eddig nyilvánosságra került elképzelések közül jó néhány tervezet meglehetősen szokatlan módon rajzolja meg a Notre-Dame jövőjét.

Stevens szerint a korábbi állapotok visszaállítása kitörölné a szörnyű emlékű tűzesetet a székesegyház történetéből, ugyanakkor természetesen lehetetlen lenne visszakapni az eredeti tornyot és tetőt,

viszont minden tisztelet mellett nyugodtan lehet kreatívan gondolkodni az újjáépítendő részekről.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök ígérete szerint 2024-re befejeződik a Notre-Dame újjáépítése, bár ezer építészeti szakember írt nyílt levelet arról, hogy nem lenne szabad elkapkodni a dolgokat, és öt évbe biztosan nem férne bele a teljes rekonstrukció, ami ezért akár egy évtizedig is eltarthat.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

elképzelés | székesegyház | terv | tűz | újjáépítés

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram