Close
Ha ez a pályázat nyer, akkor üvegtetőt és kertet kap a Notre-Dame

Ha ez a pályázat nyer, akkor üvegtetőt és kertet kap a Notre-Dame

A Miysis Studio kicsit futurisztikus álmot látva képzeli el a Notre-Dame rekonstrukcióját: egy modern üvegtetővel találná meg történelem és a jövő közötti egyensúlyt.

Az elképzelés egyelőre még csupán képeken létezik, de a hagyományos és az újszerű elemek ötvözésével az egyik legjobb ötletnek tűnik arra, hogyan éledhetne újjá az április 15-én kigyulladt ikonikus párizsi székesegyház.

Az 1345-ben átadott monumentális épület majdnem teljes tetőszerkezete odalett a közel egy hónappal ezelőtt bekövetkezett katasztrófa során. Denis Stevens, a Miysis igazgatója szerint a legjobb megoldás az lenne, ha a tornyot felújítanák, a tető pedig fa- és acélkeretekkel vadonatúj, korszerű keretet kapna.

A hagyományos faanyag és az új elemek használatának keverését a múlt és a jövő közti balansz megteremtése érdekében vetnék be. A rekonstruált torony mellett az újrahúzott tetőszerkezet tökéletesen illeszkedne az eredeti épület vonalaihoz, az üvegtető alatt pedig egy mindenki számára látogatható, hatalmas fákkal díszített kertet rendeznének be.

A tetőszerkezet és a torony rekonstrukciójára egyébként nyílt pályázatot hirdetnek, az eddig nyilvánosságra került elképzelések közül jó néhány tervezet meglehetősen szokatlan módon rajzolja meg a Notre-Dame jövőjét.

Stevens szerint a korábbi állapotok visszaállítása kitörölné a szörnyű emlékű tűzesetet a székesegyház történetéből, ugyanakkor természetesen lehetetlen lenne visszakapni az eredeti tornyot és tetőt,

viszont minden tisztelet mellett nyugodtan lehet kreatívan gondolkodni az újjáépítendő részekről.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök ígérete szerint 2024-re befejeződik a Notre-Dame újjáépítése, bár ezer építészeti szakember írt nyílt levelet arról, hogy nem lenne szabad elkapkodni a dolgokat, és öt évbe biztosan nem férne bele a teljes rekonstrukció, ami ezért akár egy évtizedig is eltarthat.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

FOLYTASD EZZEL
A Covid óta mindenki ezt keresi: sokszor többet ér a lakásunk, ha ezzel az egy dologgal rendelkezik
Így flörtöl a beton a terméskővel a hegyek lábánál fekvő portugál tanyán
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom