Kissé szokatlanul alakultak az idén a belföldi utazások

Egyre több szó esik arról, hogy a klímaváltozás miatt átalakulnak a klasszikus nyaralási szokások. Az emberek máskor és máshová utaznak nyaralni, inkább az elő- és utószezont illetve a hűvösebb helyeket részesítik előnyben. Persze a magyar utazók esetében talán még nem az időjárás az elsődleges szempont, a KSH legfrissebb statisztikájából mindenesetre érdekes kép bontakozik ki.

A Statisztikai Hivatal a tavaly novemberi utazók és vendégéjszakák számát összesítette, amiből pedig az derül ki, hogy ebben a hónapban a magyarországi turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) egymillió vendég két és félmillió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma összesen tizenhárom, a vendégéjszakáké hét és fél százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

Ebből a belföldi vendégek 5,9, a külföldiek pedig 8,9 százalékkal több éjszakára fizettek be. Ez azért is érdekes, mert a 2023. január-novemberi időszakot tekintve a belföldivendég-éjszakák száma még így is 5,8 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában volt, miközben a külföldieké tizenkét százalékkal több.

A nyár folyamán végig azt láttuk, hogy kevesebb a belföldi utazó: júniusban a belföldi vendégek száma 7,1, az általuk eltöltött éjszakáké pedig tíz százalékkal, júliusban 3,6 illetve 8,4, augusztusban pedig tíz illetve hat százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Szeptemberben viszont már nőtt a belföldi vendégek száma, igaz, csak 0,6 százalékkal, míg a vendégéjszakáké továbbra is csökkent, 1,2 százalékkal.

Úgy tűnik, sokan időzítették az őszi szünetre a kimozdulást, és talán már az évvégi hajtásra is többen rápihentek. Novemberben a vendégéjszakák hetvenöt százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 6,3 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken tizenegy százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

Belföldi utazók

A belföldi vendégek száma 9,3, a vendégéjszakáké 5,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

A vendégek száma 545 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,2 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 428 ezer vendéget és 943 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 77 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 8,6 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma hét százalékkal nőtt 2022 novemberéhez mérten.

A két legnépszerűbb turisztikai térségben, a Balaton és a Mátra-Bükk turisztikai szálláshelyein a belföldivendég-éjszakák húsz illetve tizenkét százalékát regisztrálták, Budapest részesedése tizennégy százalék volt.

Külföldi utazók

A külföldi vendégek száma tizenhét, a vendégéjszakáké 8,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 502 ezer vendég 1,3 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 383 ezer vendéget és 964 ezer vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 85 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 14 százalékkal bővült 2022 novemberéhez mérten.

A külföldivendég-éjszakák 68 százalékát Budapest turisztikai szálláshelyein regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, 5,5 százalékos részesedéssel.

A szálláshelyek bevételei

Novemberben összesen 18 747 turisztikai szálláshely, ezen belül 2221 kereskedelmi, illetve 16 526 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 907 szálloda és 965 panzió volt nyitva november egy részében vagy egészében.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 43,4 milliárd forint volt, ez folyó áron tizenöt százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron három százalékkal kevesebbet, 2,2 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Január és november között a turisztikai szálláshelyeken 1,9 százalékkal több, összesen 38,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 5,8 százalékkal kevesebb, a külföldiek tizenkét százalékkal több (20,2 millió, illetve tizennyolcmillió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

Úgy tűnik tehát, novemberre némiképp visszatért a belföldi utazási kedv, amiben az anyagi helyzet kiegyensúlyozódása mellett a főszezoninál alacsonyabb árak is közrejátszhatnak.

(Forrás: MTI, képek: Unsplash, Getty Images)

belföld | KSH | 2023 | utazás | november

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom