Ezért kell lemondania a nyaralásról a magyar fiatalok többségének

Az Ifjúságkutató Intézet a 40 év alatti fiatalok nyaralási szokásaira volt kíváncsi.

Mint a közvéleménykutatásukból kiderül, a  megkérdezettek több mint fele (54 százalék) mondott le a nyaralásról az utóbbi fél évben költségcsökkentés miatt. A 35-39 évesekre ugyanakkor jellemző volt (59 százalék), hogy megfontoltabb, árban kedvezőbb vakációra mennek, míg a 15-19 évesek korosztályban ez az opció nem annyira jött szóba  (46 százalék).

Elsősorban az alacsonyabb iskolai végzettségűeknek kellett összehúzniuk a nadrágszíjat: az alapfokú végzettségűeknek 61 százaléka mondott le a nyaralásról, míg a diplomásoknak csak 43 százaléka kényszerült erre.

A 40 év alattiaknak csak a harmada (32 százalék) tervezi, hogy a nyáron legalább egy hetet külföldön tölt, ezen belül is inkább a  férfiakra jellemző (36 százalék), mint a nőkre (27 százalék), hogy elhagynák az országot.

Az iskolai végzettség emelkedésével egyre valószínűbb, hogy külföldi nyaralásban gondolkodnak a fiatalok: míg az alapfokú végzettségűek 22 százaléka, addig a diplomásoknak közel fele (47 százalék) gondolkodik így.

A korcsoportok közül elsősorban a 25-29 évesek mennek más országba (35 százalék), őket követik a 19 évesek és a náluk fiatalabbak (28 százalék) ebben a tekintetben.

A nyaralási terveket nem meglepő módon elsősorban a pénzügyi helyzet befolyásolja: az anyagi gondok nélkül élők közel háromnegyede (73 százalék) gondolkodik külföldi nyaralásban, míg a financiális nehézségekkel küzdőknek csupán tizede (12 százalék).

A 2020-as évben a 15-29 éves fiatalok 16 százaléka állította, hogy az előző évben részt vett valamilyen fesztiválon, most viszont e korcsoport 29 százaléka tervezi, hogy aktív lesz az idei fesztiválszezonban. A 20-24 évesek körében a legmagasabb a részvételt tervezők aránya (32 százalék), míg a 30 évesek és az idősebbek ötöde gondolkodik ugyanígy (20 százalék).

Nemrég az is kiderült, mikor vagyunk mi, magyarok igazán boldogok utazás közben, és hogy hová utazunk a legszívesebben.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

statisztika | nyaralás | fiatalok

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom