Close
Van egy város, ahol tilos reklámozni a nyaralást

Van egy város, ahol tilos reklámozni a nyaralást

Egy holland város vezetése bejelentette, hogy a klímaválság kezelésére irányuló intézkedéssorozat fontos részeként betiltja a nyaralás reklámozását.

Amszterdam után Haarlem lesz a második város a világon, amely ilyen tilalmat vezet be.

A Hollandia északnyugati részén fekvő hely 2024-től tiltja be a repülésre, a fosszilis üzemanyagokra és a nem elektromos autókra vonatkozó reklámokat.

És ez még nem minden: a világon elsőként a betiltja a húsreklámozást is.

A tilalom életbe lépésével Haarlem mintegy 160 ezer lakosa nem láthat többé fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos termékek és szolgáltatások reklámokat, illetve húshoz köthető hirdetéseket sem a buszokon, az utcai bódékon és a kivetítőkön. A tilalom bevezetését azonban 2024-ig elhalasztják a fent említett termékeket értékesítő vállalatokkal kötött szerződések miatt.

Ziggy Klazes, a GroenLinks párt egyik tanácsosa elmondta: “Nem arról van szó, hogy az emberek mit süthetnek a saját konyhájukban. Ha továbbra is húst akarnának enni, rendben… Nem mondhatjuk azt nekik, hogy éghajlati válság van és nem bátoríthatjuk őket arra, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelyek az okok részesei. Természetesen sokan vannak, akik felháborítónak találják a döntést, de akadnak olyanok is, akik szerint ez így van rendjén.”

A tiltás kritikusai szerint mindez korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát. Sander van den Raadt, a konzervatív-liberális Trots Haarlem vezetője azt mondta: “Figyelemre méltó, hogy Haarlem önkormányzata plakátkampányt folytat arról, hogy Haarlemben önmagad lehetsz, és azt szerethetsz, akit akarsz, de ha a húst szereted, akkor máris jön a ‘lekezelő brigád’, és azt mondja, hogy rosszat teszel.”

Nemrég írtunk arról, hogy külföldön ártatlannak tűnő dolgokért is százezrekre büntethetik az embert. Rómában pont egy ilyen eset történt a hétvégén.

(Forrás: Independent, fotók:  Unsplash)

hollandia | környezetvédelem | repülés | haarlem | tiltás

FOLYTASD EZZEL

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram