Hoppá.
Várhatóan megállapodik a varsói kormány a szolgáltatási szektorban működő vállalatok tulajdonosaival arról, hogy könnyítenek a korlátozásokon, amelyek a tevékenységüket érintik, írja a Napi.hu. A cégek ugyanis egy ideje azzal fenyegetőznek, hogy akkor is kinyitnak, ha ezért büntetést kell fizetniük.
A lengyelországi szolgáltatóágazat képviselői nagyon szeretnének már kinyitni, az élen a szállodások menetelnek, de a vendéglátóhelyek és a kisebb (kozmetikai, fodrász) vállalkozások is munkába akarnak állni, derül ki a Business Insider Polska tudósításából.
Az elmúlt napokban egyre többen csatlakoztak ahhoz a lázadáshoz, amelynek résztvevői, dacára a tilalomnak, vállalva az ezért járó büntetést, mégis kinyitották üzleteiket. A lázadók maximum harmincezer zlotys (2,4 millió forint) bírságot kockáztatnak.
A Lengyel Hotelek Gazdasági Kamarájának (IGHP) titkára, Marcin Maczynski január utolsó előtti hétvégéjén arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a napokban tárgyaltak a kormány képviselőivel, mert úgy tűnik, a varsói vezetésnél is meghallgatásra találtak a panaszaik. Az egyeztetések témája az volt, hogy a befagyasztott vállalatok milyen egészségügyi feltételek teljesítése mellett kezdhetnék újra a tevékenységüket. A járvány még nem múlt el, ezt nem hagyhatják figyelmen kívül.
Enyhülő szigor
A kormány nem zárja ki a szigorítások enyhítését a gasztronómiai, a hotel- és a fitneszágazatokban, de új egészségvédelmi szabályokat akar bevezetni, amelyek garantálják, hogy a lazítás miatt ne pörögjenek fel a fertőzések. A hotelek képviselői úgy vélik, hogy
nehéz hozzátenni azokhoz a szabályokhoz, amelyek eddig is kötelezőek voltak, így alkalmazták azokat. Szerintük a szállodák készen állnak működésük újrakezdésére, és legálisan szeretnék ezt megtenni, nem forszíroznák tovább a kormánnyal a konfliktust.
A fejlesztési, munkaügyi és technológiai miniszter helyettese, Olga Semeniuk azt mondta, hogy a január végéig hátralévő napokban aktualizálják a biztonsági előírásokat, megerősítik azokat, hogy a vállalkozók meg tudják védeni dolgozóikat és vendégeiket a fertőzés veszélyétől. A megbetegedések számának emelkedése a kormány számára elfogadhatatlan. Elsősorban olyan szabályokról van szó, mint hogy hány méter távolságot kell tartani az egy légtérben lévők között, mennyi kézfertőtlenítési pontot kell felállítani, továbbá hogy kiknek és hogyan kell felügyelniük a szabályok betartását.
A hotelesek képviselői elmondták, régóta kapcsolatban állnak a minisztériummal, és már régen, még tavaly márciusban felajánlották a saját biztonsági protokolljuk bevezetését, amit a tisztiorvosi szolgálattal is egyeztettek. Nem tudják, lehet-e ehhez újat hozzátenni. Kifogásolják, hogy ma Lengyelország egyike azoknak az államoknak, amelyekben a legszigorúbb intézkedések korlátozzák a vendégek fogadását.
Ahhoz, hogy szolgáltató szektor cégei újra kinyithassanak például február elsejétől, csak a kormány akarata hiányzik. Az intézkedések betartása nem gond sem a szállodai alkalmazottaknak, sem a vendégeknek. Mindenki hozzászokott már a maszkviseléshez, a kézfertőtlenítéshez, a távolság betartásához. Emellett a szállodák a nyitáskor kezdetben csak szobáik felét adnák ki, éttermeikben csak minden második asztalt használnák.
A vendéglátói szektor hatalmas károkat szenved el a korlátozások miatt, és ezeket a károkat a kiszállítások sem tudják teljes egészében fedezni; korábban a Jägermeister és a Magyar Turisztikai Ügynökség próbálkozott ezek megsegítésére létrehozott kampányokkal, ami egy jó irányba tett lépés, de kérdés, mire lesz elegendő.
A koronavírus okozta globálisan katasztrofális helyzetet pedig nemcsak a lengyelek, hanem egy nagykanizsai kocsma is megelégelte, egy kanadai orvos szerint pedig tízszer nagyobb károkat okoznak a lezárások, mint amennyire hasznosak. A lengyel vállalkozók január elején dobbantottak közösen: a Mi kinyitunk! szlogennel egységes polgári engedetlenségben fellázadva jelentették be a kinyitást, ami most úgy fest, sikerül is.
(Forrás: Napi.hu)
koronavírus | újranyitó lengyelek | lengyel | Lengyelország | covid-19 | korlátozás
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!