Close
Nyertek a lengyel vállalkozók, újra kinyithatnak

Nyertek a lengyel vállalkozók, újra kinyithatnak

Hoppá.

Várhatóan megállapodik a varsói kormány a szolgáltatási szektorban működő vállalatok tulajdonosaival arról, hogy könnyítenek a korlátozásokon, amelyek a tevékenységüket érintik, írja a Napi.hu. A cégek ugyanis egy ideje azzal fenyegetőznek, hogy akkor is kinyitnak, ha ezért büntetést kell fizetniük.

A lengyelországi szolgáltatóágazat képviselői nagyon szeretnének már kinyitni, az élen a szállodások menetelnek, de a vendéglátóhelyek és a kisebb (kozmetikai, fodrász) vállalkozások is munkába akarnak állni, derül ki a Business Insider Polska tudósításából.

Az elmúlt napokban egyre többen csatlakoztak ahhoz a lázadáshoz, amelynek résztvevői, dacára a tilalomnak, vállalva az ezért járó büntetést, mégis kinyitották üzleteiket. A lázadók maximum harmincezer zlotys (2,4 millió forint) bírságot kockáztatnak.

A Lengyel Hotelek Gazdasági Kamarájának (IGHP) titkára, Marcin Maczynski január utolsó előtti hétvégéjén arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a napokban tárgyaltak a kormány képviselőivel, mert úgy tűnik, a varsói vezetésnél is meghallgatásra találtak a panaszaik. Az egyeztetések témája az volt, hogy a befagyasztott vállalatok milyen egészségügyi feltételek teljesítése mellett kezdhetnék újra a tevékenységüket. A járvány még nem múlt el, ezt nem hagyhatják figyelmen kívül.

Enyhülő szigor

A kormány nem zárja ki a szigorítások enyhítését a gasztronómiai, a hotel- és a fitneszágazatokban, de új egészségvédelmi szabályokat akar bevezetni, amelyek garantálják, hogy a lazítás miatt ne pörögjenek fel a fertőzések. A hotelek képviselői úgy vélik, hogy

nehéz hozzátenni azokhoz a szabályokhoz, amelyek eddig is kötelezőek voltak, így alkalmazták azokat. Szerintük a szállodák készen állnak működésük újrakezdésére, és legálisan szeretnék ezt megtenni, nem forszíroznák tovább a kormánnyal a konfliktust.

A fejlesztési, munkaügyi és technológiai miniszter helyettese, Olga Semeniuk azt mondta, hogy a január végéig hátralévő napokban aktualizálják a biztonsági előírásokat, megerősítik azokat, hogy a vállalkozók meg tudják védeni dolgozóikat és vendégeiket a fertőzés veszélyétől. A megbetegedések számának emelkedése a kormány számára elfogadhatatlan. Elsősorban olyan szabályokról van szó, mint hogy hány méter távolságot kell tartani az egy légtérben lévők között, mennyi kézfertőtlenítési pontot kell felállítani, továbbá hogy kiknek és hogyan kell felügyelniük a szabályok betartását.

A hotelesek képviselői elmondták, régóta kapcsolatban állnak a minisztériummal, és már régen, még tavaly márciusban felajánlották a saját biztonsági protokolljuk bevezetését, amit a tisztiorvosi szolgálattal is egyeztettek. Nem tudják, lehet-e ehhez újat hozzátenni. Kifogásolják, hogy ma Lengyelország egyike azoknak az államoknak, amelyekben a legszigorúbb intézkedések korlátozzák a vendégek fogadását.

Ahhoz, hogy szolgáltató szektor cégei újra kinyithassanak például február elsejétől, csak a kormány akarata hiányzik. Az intézkedések betartása nem gond sem a szállodai alkalmazottaknak, sem a vendégeknek. Mindenki hozzászokott már a maszkviseléshez, a kézfertőtlenítéshez, a távolság betartásához. Emellett a szállodák a nyitáskor kezdetben csak szobáik felét adnák ki, éttermeikben csak minden második asztalt használnák.

A vendéglátói szektor hatalmas károkat szenved el a korlátozások miatt, és ezeket a károkat a kiszállítások sem tudják teljes egészében fedezni; korábban a Jägermeister és a Magyar Turisztikai Ügynökség próbálkozott ezek megsegítésére létrehozott kampányokkal, ami egy jó irányba tett lépés, de kérdés, mire lesz elegendő.

A koronavírus okozta globálisan katasztrofális helyzetet pedig nemcsak a lengyelek, hanem egy nagykanizsai kocsma is megelégelte, egy kanadai orvos szerint pedig tízszer nagyobb károkat okoznak a lezárások, mint amennyire hasznosak. A lengyel vállalkozók január elején dobbantottak közösen: a Mi kinyitunk! szlogennel egységes polgári engedetlenségben fellázadva jelentették be a kinyitást, ami most úgy fest, sikerül is.

(Forrás: Napi.hu)

FOLYTASD EZZEL
A koktél, ami több mint egy női név
Rejtélyes bejárat a "gasztronómia szentélyébe" – Nyit Rácz Jenő első étterme
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom