Megvan, mi lesz a magyar tenger új kulináris és kulturális fellegvára.
Koncertekkel, szabadtéri színházi előadásokkal és egyedülállóan erős gasztronómiai kínálattal várja vendégeit a Balaton legújabb kulturális és kulináris központja, a Szigliget Várudvar, ahol a legmenőbb budapesti éttermek közül többen is pop-up üzleteket nyitnak a nyári szezonban, júliusban pedig bemutatkozik Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf új, egész évben nyitva tartó étterme is.
A Várudvarban debütál a Sanghajban Michelin-csillagot szerzett, itthon pedig médiasztárrá avanzsált Rácz Jenő új street food koncepciója, a “nem rossz”.
A szintén csillagos Costes márka is kitelepül hamburger és grill ételeivel és legkedveltebb magyaros tésztaételeiből hoz ízelítőt a Nudli. A nápolyi pizzák éllovasa, a Digo Pizza is saját, fatüzelésű kemencéjével lesz jelen egész nyáron.
Az édesszájúakat Kató néni kürtöskalácsa és az Unicone télifagyija várja, mindehhez pedig a Nespresso biztosít különleges kávékínálatot. A Várudvar sokszínű kulturális porgramsorozatát a Centrál színház New York-i komédia előadása nyitja június 26-án.
Szigliget idén nyáron a hazai gasztronómia egyik legerősebb bástyája, sőt a helyhez illően inkább fellegvára lesz. A magyar tenger északi partjának egyik leglátogatottabb attrakciója a Szigligeti Vár, ahová mostantól nemcsak a fantasztikus látvány miatt, hanem a vár tövében található Várudvarban megnyíló egyedülálló gasztro és kulturális kínálat miatt is érdemes lesz idén nyáron ellátogatni.
Kovács Anna, a Szigliget Várudvar vezetője elmondta: “A hosszú bezártság után mindenki ki van éhezve a kultúrára, az élőzenére, a jó színházi élményekre és a közösen elfogyasztott minőségi ételekre. Mi ehhez teremtünk biztonságos körülményeket a Balaton felvidék legszebb környezetében.”
Az egész nyáron át tartó koncertsorozat alatt a legnépszerűbb hazai előadók - többek között a Belga és a Wellhello - lépnek majd újra közönség elé a Szigligeti vár tövében. A szabad ég alatt élvezhető színházi előadások programsorozatában a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, a Centrál Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Játékszín és a Soproni Petőfi Színház is színpadra állítja darabjait.
Palágyi Eszter főztjének rengeteg rajongója akad itthon és külföldön egyaránt. Azonban mióta elhagyta a Costes konyháját, az elmúlt években nem volt lehetőség élvezni a rendkívül kreatív fogásait. Most végre ezen a helyszínen megnyitja a nevével fémjelzett, egész évesre tervezett Szigliget Várudvar Éttermet, ahol saját stílusában ötvözi a fine dining stílust a balatoni lazulással.
“Régi vágyam, hogy a nemzetközi fine dining világában szerzett tapasztalataimat egy fesztelenebb légkörbe helyezzem. A balatoni hangulat, a tóra nyíló panoráma, Szigliget nádfedeles háztetői és az általam tervezett konyha megmutathatja mindazt, amit a vendéglátásról most gondolok.”
A fővárosi gasztroélet legnevesebb képviselői közül is többen levonulnak Szigligetre a nyári szezonban egy-egy pop-up vendéglátó egységgel. A média szereplései okán rendkívüli népszerűségre szert tett Rácz Jenő egy először itt megkóstolható kacsás street food étellel készül, a Digo elhozza fatüzelésű pizza kemencéjét, hogy végre itt is megkóstolhatók legyenek az autentikus nápolyi pizzák, egy másik egységben a "Világevő", azaz Jókúti András által megálmodott Nudli Tésztakantin, kihagyhatatlan magyar tészta ételeiből kaphatunk ízelítőt, de a Várudvarban megtalálhatjuk majd a Costes csúcshamburgereit és grillen készült ínyenc fogásait is.
A mindegyik kitelepülő étteremben érdekelt Gerendai Károly szerint az utóbbi években egyre látványosabban a Balatonhoz koncentrálódó hazai turizmus miatt, régóta fontolgatják, hogy valamilyen formában megjelenjenek a magyar tenger partján.
“Most a járvány hatására a turisták szempontjából teljesen kiürült főváros látványa adta meg számunkra az utolsó löketet. Ebben a szezonban még csak kisebb, pop-up megjelenésekkel készülünk, de ha beválik az elképzelésünk, akkor reméljük egy hosszú barátság kezdete lesz ez számunkra is a Balaton-parttal”
– tette hozzá Gerendai.
A Szigliget Várudvarban lesz még Kató néni kürtőskalácsa, Mizsei János és Buza Kriszta újragondolt jégkrémszendvicse és télifagyi kreációja, az Unicone, és itt állítja fel a Nespresso az első balatoni installációját, így a kávérajongók kávékülönlegességeket és jegeskávé-koktélokat is kóstolhatnak, de júliustól feltölthetik kapszulakészleteiket is a hamarosan megnyíló időszakos Mini Boutique-ban.
A kiváló étkek és kulturális programok mellett a helyszín is rendkívüli, egyszerre látványos és hangulatos, így a látogatók minden érzékszervüket egyszerre kényeztethetik majd.
Amíg várunk a szigligeti élménykomplexumra, addig felejthetetlen pezsgő- és gasztroélményt nyújt a Kreinbacher Birtok Somlón, Budapesten pedig a legistenibb koktélokért vedd célba a Leo Rooftop Bárt és/vagy a Múzsát a Gresham-palotában; mindhármat leteszteltük és garantáljuk, hogy nem fogsz csalódni!
(Fotók: Seregélyes Gábor, Szigligeti Várudvar)
nudli | szigliget | balaton | costes | michelin-csillag
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!