Close
Október elején könnyedén elkaphatjuk a flow-t – Jön a 16. Design Hét Budapest

Október elején könnyedén elkaphatjuk a flow-t – Jön a 16. Design Hét Budapest

Idén október 4–13. között immár tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapest fesztivált – a korábbi évek gyakorlatához hasonló felépítésben, de rengeteg újdonsággal.

A Design Hét Budapest Magyarország legnagyobb dizájneseménye, melynek fő célja a szemléletformáláson túl a tervezők és vállalkozások közötti együttműködések ösztönzése, ezáltal a hazai dizájn-ökoszisztéma gazdasági szerepének erősítése.

Gazdaságélénkítő programok

Több hangsúlyosan gazdaságélénkítést célzó programmal is készülnek a szervezők. Egy többnapos, kifejezetten a kreatívipari kis- és középvállalkozások igényei szerint összeállított előadás-sorozat keretében szakértők adnak majd választ a leggyakrabban felmerülő stratégiai, finanszírozási, kereskedelmi, szerzői jogi, illetve kommunikációt érintő kérdésekre. A vállalati döntéshozókat célozza meg az a jó gyakorlatokat bemutató előadás-sorozat, melynek során sikeres hazai vállalkozások avatják be az érdeklődőket a dizájn stratégiai alkalmazásának előnyeibe, saját tapasztalataikat osztva meg a jelenlévőkkel.

Idén is megrendezik a Service Design Day programot, mely a stratégiai tervezés és a dizájn kapcsolatát példákkal szemléltető előadás-sorozat és workshop, emellett idén tizenegyedik alkalommal adják át a Design Management Díjakat, amivel a dizájnmenedzsment-szemléletű vállalatirányítás sikeres gyakorlatait ismeri el a Magyar Formatervezési Tanács.

Az idei fő téma: flow

Dizájnerek és vállalkozók szoros együttműködése egy magasabb cél: az erős és nemzetközi piacon is versenyképes dizájn-ökoszisztéma megteremtése érdekében, melynek minden tagja hisz önmaga, a vállalkozása és a társadalom fejlődésében, valamint ezért egymást segítve tenni is hajlandó

– ez az a flow állapot, amelynek elérésére törekszünk, és ehhez kíván hozzájárulni a Design Hét Budapest is a maga eszközeivel.

A flow témájához kapcsolódó Design Hét Budapest-programok célja kettős: egyrészt szeretnék megkönnyíteni a gazdasági döntéshozók és dizájnerek közötti kapcsolatteremtést, valamint elősegíteni a tervezők szerves integrálódását a vállalkozói közegbe, másrészt szeretnék a nagyközönség számára minél több programon keresztül megtapasztalhatóvá tenni, hogy a dizájn alkalmazása nemcsak vállalati szinten jelentős tényező, hanem az életünket gazdagító, szebbé és tartalmasabbá tevő élmény.

Ennek érdekében számos közösségépítő eseményt szerveznek a Design Héten: lesznek workshopok, gyermekprogramok, társadalmi felelősségvállalásról szóló események, networking programok, kerekasztal-beszélgetések és dizájnjóga is.

Díszvendégek: a balti országok

A Design Hét Budapest díszvendégei 2019-ben a balti országok: Észtország, Lettország és Litvánia. A három állam természetközeli szemléletmódja, dizájnereik hagyományokat tiszteletben tartó és egyben megreformáló attitűdje, az új technológiák, anyagok és más innovációk gyors adaptálása, valamint az élet mind nagyobb részét átszövő digitalizáció olyan gyorsan változó és rendkívül inspiráló dizájn-ökoszisztémát teremtett az elmúlt időszakban a balti országokban, amely több szempontból is párhuzamba állítható hazai példákkal, illetve módot ad a tapasztalatcserére.

A friss észt, lett és litván dizájneredményeket kiállításon és workshopokon mutatják majd be a szervezők.

Állandó programok és vidéki események

Visszatérnek a Design Hét Budapest állandó programelemei is: a tervezők műhelyeibe betekintést engedő Nyitott Stúdiók, a város érdekes helyszíneire kalauzoló Design Túrák, az idén negyven éve alapított Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadása – mindkét elismeréshez kiállítás is kapcsolódik –, valamint ez alkalommal is megrendezik a kreatívipari felsőoktatási intézmények platformját, a Hova tovább? iskolabörzét.

Bővül a vidéki partnervárosok köre is: a korábbi években már nagy sikerrel csatlakozott Debrecen, Győr, Pécs és Sopron városa mellé új belépőként Eger is társul, így 2019-ben öt vidéki városban már biztosan lesz a helyi dizájnerek, intézmények és vállalkozások közötti kapcsolatteremtést elősegítő Design Hét.

A rendezvény részletes programját augusztusban teszik közzé a szervezők.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Purger Tamás és Mohai Balázs)

fesztivál | tapasztalatcsere | előadás | design hét | tervezők

FOLYTASD EZZEL

Így néz ki Frank Sinatra egykori otthona

Bárki megszállhat abban a dubaji penthouse-ban, amiért még Beyoncé is rajong

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram