Kilenc tradicionális olasz húsvéti étel, amit érdemes kipróbálni

Egy olyan országban, ahol minden a család és a gasztronómia körül forog, az ünnepek különlegesen fontosak, hiszen remek alkalmat adnak arra, hogy a família az asztal köré gyűlve beszélje meg az élet nagy dolgait. 

A húsvét vasárnapi ebéd Olaszországban nagyon fontos jelentőséggel bír. Ilyenkor szimbolikus jelentésű ételek kerülnek az asztalra, de természetesen nem hiányozhatnak a család kedvenc fogásai és a szezonális gyümölcsök, no meg a zöldségek sem. A rántott articsókától a lasagne-ig, a báránysülttől a desszertekig, minden földi jótól roskadozik az ünnepi teríték.

Összegyűjtöttük azt a kilenc hagyományos olasz húsvéti ételt, amit idén mindenkinek érdemes kipróbálnia.

Sült articsóka

A tavasz az articsóka főszezonja, így nem meglepő, ha gyakran kerül Itáliában a húsvéti fogások közé. Rántva vagy grillezve, frissen facsart citrommal meglocsolva és salsa verdével kínálva tökéletes előétel lehet.

Lasagne

A lasagne sok olasz család kedvenc étele, ami változatos formában készülhet. A hagyományos húsétel mellett készíthető friss, szezonális zöldségekből, így spárgából, articsókából, spenótból is, sőt, már a vegán változat is egyre elterjedtebb. Érdemes kipróbálni a mi mentes változatunkat.

Ez a csodás lasagne az ételérzékenyek kedvenc tavaszi fogása

Glutén-, tej- és tojásmentes változatban született újjá.

Ragù alla Bolognese

A bolognai ragu tökéletes választás lehet az egyszerűen al dentére főzött tészta tetejére, de tésztával összekeverve, sajttal rétegezve, sütőben megsütve is zseniális. Ráadásul bombabiztos gyerekfogás akkor, ha bizonytalanok lennénk, a kicsik mit esznek majd meg az ünnepi asztalról.

Sült bárány

Mi lehetne hagyományosabb főétel, mint a húsvéti bárány? Az omlós sült hús a legtöbb olasz asztalon megtalálható az ünnepi ebédkor. Nagyszerű fűszerezéssel készíti a fogást Jamie Oliver is; instrukcióit követve egyáltalán nem lesz olyan nehéz elkészíteni, mint azt elsőre gondolnánk.

Jamie Oliver tökéletes sült báránycombja a húsvéti vacsora királya

Amilyen bonyolultnak tűnik első hallásra, olyan egyszerű elkészíteni.

Bárányragu articsókával

A bárány és az articsóka egy klasszikus tavaszi kombináció. Tökéletes opció azoknak, akik szeretik a bárányhúst, de az egyszerű, sült változatnál kissé kifinomultabb ételre vágynak. Ilyenkor érdemes egy könnyed, nagyon ízes ragut készíteni a bárányhúsból, amit remekül lehet társítani a látványos és izgalmas aromájú articsókával.

Pasqualina

A Torta Pasqualina, azaz a húsvéti pite hagyományos módon spenóttal és tojással készül és elengedhetetlen eleme az olasz ünnepi asztalnak. A vegetáriánusok imádni fogják a Torta pasqualina Genovese néven is ismert tradicionális fogást, amelynek elkészítési módját ebben a receptünkben osztottuk meg:

Így készül az egészséges és isteni finom olasz húsvéti pite

Tökéletes kiegészítője az elmaradhatatlan sonkának.

Colomba

Ez a hagyományos olasz sütemény a karácsonykor asztalra kerülő panettone húsvéti  megfelelője azzal a különbséggel, hogy a feltámadás ünnepekor galambalakúra formázzák. A galamb olaszul colomba – innen ered a fogás elnevezése.

Scarcella

Ez a tipikus pugliai húsvéti finomság az élet körforgását szimbolizálja. Kalácstésztából kerek koszorút formáznak, aminek közepébe egy főtt tojást állítanak. Az olasz hiedelem szerint a finom étel szerencsét hoz annak, aki kapja.

Édes húsvéti "pizza"

A hagyományos húsvéti desszertek közül kihagyhatatlan a közép-olaszországi Umbria régió jellegzetes "édes pizzája", amelyet jellemzően meleg tejbe vagy lattéba mártva fogyasztanak. Bár nevében pizzát visel, a valóságban semmi köze nincs tésztájának a klasszikus olasz ételhez. Sokkal inkább egy kuglóf, amit fahéjas likőrrel bolondítanak meg.

(Forrás: Finedininglovers, fotók: Getty)

fogas | húsvét | nagy sztori | olasz konyha | étel

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom