Egy olyan országban, ahol minden a család és a gasztronómia körül forog, az ünnepek különlegesen fontosak, hiszen remek alkalmat adnak arra, hogy a família az asztal köré gyűlve beszélje meg az élet nagy dolgait.
A húsvét vasárnapi ebéd Olaszországban nagyon fontos jelentőséggel bír. Ilyenkor szimbolikus jelentésű ételek kerülnek az asztalra, de természetesen nem hiányozhatnak a család kedvenc fogásai és a szezonális gyümölcsök, no meg a zöldségek sem. A rántott articsókától a lasagne-ig, a báránysülttől a desszertekig, minden földi jótól roskadozik az ünnepi teríték.
Összegyűjtöttük azt a kilenc hagyományos olasz húsvéti ételt, amit idén mindenkinek érdemes kipróbálnia.
Sült articsóka
A tavasz az articsóka főszezonja, így nem meglepő, ha gyakran kerül Itáliában a húsvéti fogások közé. Rántva vagy grillezve, frissen facsart citrommal meglocsolva és salsa verdével kínálva tökéletes előétel lehet.
Lasagne
A lasagne sok olasz család kedvenc étele, ami változatos formában készülhet. A hagyományos húsétel mellett készíthető friss, szezonális zöldségekből, így spárgából, articsókából, spenótból is, sőt, már a vegán változat is egyre elterjedtebb. Érdemes kipróbálni a mi mentes változatunkat.
Ragù alla Bolognese
A bolognai ragu tökéletes választás lehet az egyszerűen al dentére főzött tészta tetejére, de tésztával összekeverve, sajttal rétegezve, sütőben megsütve is zseniális. Ráadásul bombabiztos gyerekfogás akkor, ha bizonytalanok lennénk, a kicsik mit esznek majd meg az ünnepi asztalról.
Sült bárány
Mi lehetne hagyományosabb főétel, mint a húsvéti bárány? Az omlós sült hús a legtöbb olasz asztalon megtalálható az ünnepi ebédkor. Nagyszerű fűszerezéssel készíti a fogást Jamie Oliver is; instrukcióit követve egyáltalán nem lesz olyan nehéz elkészíteni, mint azt elsőre gondolnánk.
Bárányragu articsókával
A bárány és az articsóka egy klasszikus tavaszi kombináció. Tökéletes opció azoknak, akik szeretik a bárányhúst, de az egyszerű, sült változatnál kissé kifinomultabb ételre vágynak. Ilyenkor érdemes egy könnyed, nagyon ízes ragut készíteni a bárányhúsból, amit remekül lehet társítani a látványos és izgalmas aromájú articsókával.
Pasqualina
A Torta Pasqualina, azaz a húsvéti pite hagyományos módon spenóttal és tojással készül és elengedhetetlen eleme az olasz ünnepi asztalnak. A vegetáriánusok imádni fogják a Torta pasqualina Genovese néven is ismert tradicionális fogást, amelynek elkészítési módját ebben a receptünkben osztottuk meg:
Colomba
Ez a hagyományos olasz sütemény a karácsonykor asztalra kerülő panettone húsvéti megfelelője azzal a különbséggel, hogy a feltámadás ünnepekor galambalakúra formázzák. A galamb olaszul colomba – innen ered a fogás elnevezése.
Scarcella
Ez a tipikus pugliai húsvéti finomság az élet körforgását szimbolizálja. Kalácstésztából kerek koszorút formáznak, aminek közepébe egy főtt tojást állítanak. Az olasz hiedelem szerint a finom étel szerencsét hoz annak, aki kapja.
Édes húsvéti "pizza"
A hagyományos húsvéti desszertek közül kihagyhatatlan a közép-olaszországi Umbria régió jellegzetes "édes pizzája", amelyet jellemzően meleg tejbe vagy lattéba mártva fogyasztanak. Bár nevében pizzát visel, a valóságban semmi köze nincs tésztájának a klasszikus olasz ételhez. Sokkal inkább egy kuglóf, amit fahéjas likőrrel bolondítanak meg.
(Forrás: Finedininglovers, fotók: Getty)
húsvét | étel | fogas | olasz konyha | olasz étel
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!