Egy olyan országban, ahol minden a család és a gasztronómia körül forog, az ünnepek különlegesen fontosak, hiszen remek alkalmat adnak arra, hogy a família az asztal köré gyűlve beszélje meg az élet nagy dolgait.
A húsvét vasárnapi ebéd Olaszországban nagyon fontos jelentőséggel bír. Ilyenkor szimbolikus jelentésű ételek kerülnek az asztalra, de természetesen nem hiányozhatnak a család kedvenc fogásai és a szezonális gyümölcsök, no meg a zöldségek sem. A rántott articsókától a lasagne-ig, a báránysülttől a desszertekig, minden földi jótól roskadozik az ünnepi teríték.
Összegyűjtöttük azt a kilenc hagyományos olasz húsvéti ételt, amit idén mindenkinek érdemes kipróbálnia.
Sült articsóka
A tavasz az articsóka főszezonja, így nem meglepő, ha gyakran kerül Itáliában a húsvéti fogások közé. Rántva vagy grillezve, frissen facsart citrommal meglocsolva és salsa verdével kínálva tökéletes előétel lehet.
Lasagne
A lasagne sok olasz család kedvenc étele, ami változatos formában készülhet. A hagyományos húsétel mellett készíthető friss, szezonális zöldségekből, így spárgából, articsókából, spenótból is, sőt, már a vegán változat is egyre elterjedtebb. Érdemes kipróbálni a mi mentes változatunkat.
Ragù alla Bolognese
A bolognai ragu tökéletes választás lehet az egyszerűen al dentére főzött tészta tetejére, de tésztával összekeverve, sajttal rétegezve, sütőben megsütve is zseniális. Ráadásul bombabiztos gyerekfogás akkor, ha bizonytalanok lennénk, a kicsik mit esznek majd meg az ünnepi asztalról.
Sült bárány
Mi lehetne hagyományosabb főétel, mint a húsvéti bárány? Az omlós sült hús a legtöbb olasz asztalon megtalálható az ünnepi ebédkor. Nagyszerű fűszerezéssel készíti a fogást Jamie Oliver is; instrukcióit követve egyáltalán nem lesz olyan nehéz elkészíteni, mint azt elsőre gondolnánk.
Bárányragu articsókával
A bárány és az articsóka egy klasszikus tavaszi kombináció. Tökéletes opció azoknak, akik szeretik a bárányhúst, de az egyszerű, sült változatnál kissé kifinomultabb ételre vágynak. Ilyenkor érdemes egy könnyed, nagyon ízes ragut készíteni a bárányhúsból, amit remekül lehet társítani a látványos és izgalmas aromájú articsókával.
Pasqualina
A Torta Pasqualina, azaz a húsvéti pite hagyományos módon spenóttal és tojással készül és elengedhetetlen eleme az olasz ünnepi asztalnak. A vegetáriánusok imádni fogják a Torta pasqualina Genovese néven is ismert tradicionális fogást, amelynek elkészítési módját ebben a receptünkben osztottuk meg:
Colomba
Ez a hagyományos olasz sütemény a karácsonykor asztalra kerülő panettone húsvéti megfelelője azzal a különbséggel, hogy a feltámadás ünnepekor galambalakúra formázzák. A galamb olaszul colomba – innen ered a fogás elnevezése.
Scarcella
Ez a tipikus pugliai húsvéti finomság az élet körforgását szimbolizálja. Kalácstésztából kerek koszorút formáznak, aminek közepébe egy főtt tojást állítanak. Az olasz hiedelem szerint a finom étel szerencsét hoz annak, aki kapja.
Édes húsvéti "pizza"
A hagyományos húsvéti desszertek közül kihagyhatatlan a közép-olaszországi Umbria régió jellegzetes "édes pizzája", amelyet jellemzően meleg tejbe vagy lattéba mártva fogyasztanak. Bár nevében pizzát visel, a valóságban semmi köze nincs tésztájának a klasszikus olasz ételhez. Sokkal inkább egy kuglóf, amit fahéjas likőrrel bolondítanak meg.
(Forrás: Finedininglovers, fotók: Getty)
nagy sztori | étel | olasz étel | olasz konyha | fogas
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!