Ha így megy tovább, örökre búcsút inthetünk a kedvenc olasz ízeinknek

Nemrég írtunk az Olaszország északi részét sújtó aszályról, a kialakult helyzetnek viszont beláthatatlan gasztronómiai következményei is lehetnek. 

A csapadékhiány elsősorban az észak-olaszországi területeken öltött drámai mértéket, ahol a vízdeficit meghaladta a negyven százalékot. Az Alpokban több mint ötven százalékkal kevesebb hó esett a megszokottnál, Velencében kiszáradtak a kisebb csatornák, és az ország legnagyobb folyója, a Pó medrében a víz több ponton eltűnt.

Ez azért is nagy probléma, mert a Pó-alföld az ország első számú élelmiszerellátási térsége, a szárazság pedig veszélybe sodorhatja a hagyományos olasz termékek egyharmadának előállítását.

Nem lesz elegendő a tésztagyártáshoz szükséges durumbúzából, a szárazság kihat a gyümölcs- és zöldségtermesztésre, a parmezán sajt és a pármai sonka előállítására is.

Az utóbbi harminc évben idén lesz a legalacsonyabb a rizstermés, a termőterület nyolcezer hektárral csökkent, és itt található a haszonállat-állomány fele is. 

A rendkívüli aszály következményeként ugyanakkor akár a nemzeti vízkészlet "adagolása" is szükségessé válhat, és bevezethetik a víz-fejadagot.

De nemcsak az olasz ízeket kell féltenünk, az egyik kedvenc alapanyagunk ára az égbe szökik, és a szomszédaink büszkesége sincs biztonságban az időjárás viszontagságaitól.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

parmezán | rizs | konyha | gasztronómia | vízkorlátozás | vízhiány

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A hely, ahonnan nem akarsz hazamenni – Spirit Hotel
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom