Az olaszországi újranyitás első hétvégéje olyan, mintha visszatértünk volna a régi életünkbe

Tízből hét olasz beült a barátaival és a szeretteivel vendéglátóhelyekre, ami elképesztő lélegzetvétel a vendégeknek és a szektornak egyaránt. Mutatjuk, mennyire.

A Coldiretti (az olasz farmerszövetség) és az olasz Sky is beszámolt a február elsejétől érvényes újranyitás első hétvégéjéről Olaszországban: nem meglepő módon rengetegen döntöttek úgy, hogy beülnek a bárokba, éttermekbe, kávézókba, pizzériákba és kocsmákba a barátaikkal. A Coldiretti szerint elképesztő gazdasági boom volt az újranyitás:

csak az első hétvégén közel kétszázmillió eurót hozott az újranyitás a vendéglátószektor számára.

Milliók koccinthattak újra

Mint megírtuk, nem egész Olaszország nyitott újra, hanem nagyon sok régió átkerült a sárga besorolásba, amelyben este hatig szolgálhatnak ki a vendéglátóhelyek: ez körülbelül 47,8 millió olaszt érint a Sky.it szerint. A lap úgy becsüli, hogy

az olaszok hatvanhét százaléka élt a vendéglátóhelyek kinyitása adta társas együttlét lehetőségével, azaz tíz olaszból hét nem otthon ebédelt.

A vendéglátósok nagyon örülnek, sokan várják viszont, hogy tovább nyitva tarthassanak, szerintük ez további nyolcvan százalékkal növelné a bevételeket. A Coldiretti adatai szerint Olaszországban 293 ezer vendéglátóhely élte túl a lezárásokat, az újranyitással körülbelül 3,6 millió ember térhetett vissza a munkahelyére.

Lassú levegővétel

A koronavírus okozta, vendéglátást érintő veszteségek mintegy 41 milliárd euróra tehetők a Coldiretti szerint, mivel azonban most tízből nyolc étterem nyitva lehet Olaszország területén, felcsillan a remény a szektor lassú helyreállására.

Sok étterem már szombaton kifogyott az ebédmenüből a túlfoglalások miatt, egyes helyeken pedig hosszú sorokban várták a szabad asztalokat az olaszok.

Egyes városokban – például Rómában – fel kellett oszlatni a túl nagy tömeget, de összességében úgy fest, nagyon jól sült ez az újranyitás első, napsütötte hétvégéje Olaszországban. Néha már olyan, mint a vírus előtt.

Ami pedig a saját házunk táját illeti: a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint amint lehet, nyitás lesz, de könnyen elképzelhető, hogy a szektor java része ezt már nem éli meg. Közben a nyitást kilátásba helyezőkre brutális büntetések várnak itthon, amíg Franciaországban például ugyanezek a büntetések nagyon enyhék.

(Forrás: Sky.it, fotók: LaPresse)

róma | étterem | olaszország | covid | bár

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom