Tízből hét olasz beült a barátaival és a szeretteivel vendéglátóhelyekre, ami elképesztő lélegzetvétel a vendégeknek és a szektornak egyaránt. Mutatjuk, mennyire.
A Coldiretti (az olasz farmerszövetség) és az olasz Sky is beszámolt a február elsejétől érvényes újranyitás első hétvégéjéről Olaszországban: nem meglepő módon rengetegen döntöttek úgy, hogy beülnek a bárokba, éttermekbe, kávézókba, pizzériákba és kocsmákba a barátaikkal. A Coldiretti szerint elképesztő gazdasági boom volt az újranyitás:
csak az első hétvégén közel kétszázmillió eurót hozott az újranyitás a vendéglátószektor számára.
Milliók koccinthattak újra
Mint megírtuk, nem egész Olaszország nyitott újra, hanem nagyon sok régió átkerült a sárga besorolásba, amelyben este hatig szolgálhatnak ki a vendéglátóhelyek: ez körülbelül 47,8 millió olaszt érint a Sky.it szerint. A lap úgy becsüli, hogy
az olaszok hatvanhét százaléka élt a vendéglátóhelyek kinyitása adta társas együttlét lehetőségével, azaz tíz olaszból hét nem otthon ebédelt.
A vendéglátósok nagyon örülnek, sokan várják viszont, hogy tovább nyitva tarthassanak, szerintük ez további nyolcvan százalékkal növelné a bevételeket. A Coldiretti adatai szerint Olaszországban 293 ezer vendéglátóhely élte túl a lezárásokat, az újranyitással körülbelül 3,6 millió ember térhetett vissza a munkahelyére.
Lassú levegővétel
A koronavírus okozta, vendéglátást érintő veszteségek mintegy 41 milliárd euróra tehetők a Coldiretti szerint, mivel azonban most tízből nyolc étterem nyitva lehet Olaszország területén, felcsillan a remény a szektor lassú helyreállására.
Sok étterem már szombaton kifogyott az ebédmenüből a túlfoglalások miatt, egyes helyeken pedig hosszú sorokban várták a szabad asztalokat az olaszok.
Egyes városokban – például Rómában – fel kellett oszlatni a túl nagy tömeget, de összességében úgy fest, nagyon jól sült ez az újranyitás első, napsütötte hétvégéje Olaszországban. Néha már olyan, mint a vírus előtt.
Ami pedig a saját házunk táját illeti: a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint amint lehet, nyitás lesz, de könnyen elképzelhető, hogy a szektor java része ezt már nem éli meg. Közben a nyitást kilátásba helyezőkre brutális büntetések várnak itthon, amíg Franciaországban például ugyanezek a büntetések nagyon enyhék.
(Forrás: Sky.it, fotók: LaPresse)
újranyitás | róma | kocsma | étterem | koronavírus | olaszországi újranyitás
Ezekkel az elektromos bringákkal stílusosan tekerhetsz hegyen-völgyön-városon át
Így készülnek a prémium bútorok Magyarország legnagyobb gyártójánál

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!