Close
Az olaszországi újranyitás első hétvégéje olyan, mintha visszatértünk volna a régi életünkbe

Az olaszországi újranyitás első hétvégéje olyan, mintha visszatértünk volna a régi életünkbe

Tízből hét olasz beült a barátaival és a szeretteivel vendéglátóhelyekre, ami elképesztő lélegzetvétel a vendégeknek és a szektornak egyaránt. Mutatjuk, mennyire.

A Coldiretti (az olasz farmerszövetség) és az olasz Sky is beszámolt a február elsejétől érvényes újranyitás első hétvégéjéről Olaszországban: nem meglepő módon rengetegen döntöttek úgy, hogy beülnek a bárokba, éttermekbe, kávézókba, pizzériákba és kocsmákba a barátaikkal. A Coldiretti szerint elképesztő gazdasági boom volt az újranyitás:

csak az első hétvégén közel kétszázmillió eurót hozott az újranyitás a vendéglátószektor számára.

Milliók koccinthattak újra

Mint megírtuk, nem egész Olaszország nyitott újra, hanem nagyon sok régió átkerült a sárga besorolásba, amelyben este hatig szolgálhatnak ki a vendéglátóhelyek: ez körülbelül 47,8 millió olaszt érint a Sky.it szerint. A lap úgy becsüli, hogy

az olaszok hatvanhét százaléka élt a vendéglátóhelyek kinyitása adta társas együttlét lehetőségével, azaz tíz olaszból hét nem otthon ebédelt.

A vendéglátósok nagyon örülnek, sokan várják viszont, hogy tovább nyitva tarthassanak, szerintük ez további nyolcvan százalékkal növelné a bevételeket. A Coldiretti adatai szerint Olaszországban 293 ezer vendéglátóhely élte túl a lezárásokat, az újranyitással körülbelül 3,6 millió ember térhetett vissza a munkahelyére.

Lassú levegővétel

A koronavírus okozta, vendéglátást érintő veszteségek mintegy 41 milliárd euróra tehetők a Coldiretti szerint, mivel azonban most tízből nyolc étterem nyitva lehet Olaszország területén, felcsillan a remény a szektor lassú helyreállására.

Sok étterem már szombaton kifogyott az ebédmenüből a túlfoglalások miatt, egyes helyeken pedig hosszú sorokban várták a szabad asztalokat az olaszok.

Egyes városokban – például Rómában – fel kellett oszlatni a túl nagy tömeget, de összességében úgy fest, nagyon jól sült ez az újranyitás első, napsütötte hétvégéje Olaszországban. Néha már olyan, mint a vírus előtt.

Ami pedig a saját házunk táját illeti: a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint amint lehet, nyitás lesz, de könnyen elképzelhető, hogy a szektor java része ezt már nem éli meg. Közben a nyitást kilátásba helyezőkre brutális büntetések várnak itthon, amíg Franciaországban például ugyanezek a büntetések nagyon enyhék.

(Forrás: Sky.it, fotók: LaPresse)

FOLYTASD EZZEL
A nyaraláson is megpróbál elérni a főnököd? Ennél frappánsabb választ nem adhatsz neki
Az ötvenes évekből tér vissza Budapest útjaira ez a gyönyörű Ikarus
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom