Nemcsak házat kaphatunk az olaszoktól szinte ingyen

Olaszország híressé vált az egy eurós házakról, azonban most kiderült, nemcsak ingatlant, hanem valami mást is örömmel dobnak utánunk.

Mégpedig kecskéket. Az apró, Szicíliához tartozó Alicudi szigetén ugyanis alaposan felborult a lakosok és az elvadult kecskék aránya. Alicudi a legkevésbé lakott a hét Lipari – más néven Éoli-sziget – közül. A mindössze száz lakosra viszont hatszor annyi kecske jut, mint amennyit szeretnének, ezért Riccardo Gullo polgármester mindenkit arra kér, aki tud, hogy segítsen a probléma megoldásában, és fogadjon örökbe, vagyis fogjon be, és csónakkal szállítson el néhány (fejenként maximum ötven) kecskét.

A programot azért hozták létre, mert a helyi hatóságok nem akarják levágni az állatokat, amelyek viszont rengeteg problémát okoznak a lakosoknak: betörtek a lakott területekre, megszállják a házakat, megrágcsálnak mindent, amit csak találnak a közparkokban, a magánkertekben, és megpróbáltak felmászni a kőfalakra, amelyek általában meghajolnak a súlyuk alatt.

A kecskéket körülbelül húsz évvel ezelőtt egy gazda hozta be a szigetre, aki aztán szabadon engedte őket. A gazdátlanná vált állatok évekig szabadon legeltek Alicudi szikláin, és elképesztő ütemben szaporodtak el.

Aki tehát szeretne néhány kecskét magához venni, az április 10-ig hivatalos kérelmet kell benyújtania e-mailben a helyi hatóságnak, és tizenhat euró bélyegilletéket kell fizetnie. Miután a kecskéket szétosztották, az átvevőknek tizenöt napjuk van arra, hogy befogják és elszállítsák őket a szigetről.

Bár a kezdeményezés addig folytatódik, amíg az állomány jelentősen le nem csökken, néhányat meghagynak, hogy továbbra is turistalátványosságként szolgáljanak.

A kecskék azonban nemcsak arra jók, hogy az ember nézegesse őket: segíthetnek megőrizni a lelki egészséget, és megmenthetnek egy nemzeti parkot.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images, Unsplash)

Éoli-szigetek | Lipari-szigetek | kecske | Alicudi | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Álomesküvői helyszínt keresel? Van két nagyszerű ötletünk

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom