Close
Olaszország ársapkát vezet be a repülőjegyekre

Olaszország ársapkát vezet be a repülőjegyekre

A repülőjegyek ára az elmúlt évben drasztikusan megemelkedett, amiért a megnövekedett kereslet és a megemelkedett üzemanyagárak a felelősek, de azok az algoritmusok is közrejátszanak, amelyekkel a légitársaságok meghatározzák a jegyárakat.

Nemrég kiderült, hogy a Szardíniáról és Szicíliából Rómába tartó járatok árai akár 830 százalékkal is magasabbak lehetnek az átlagnál. Hogy megvédje az utasokat az ilyen mértékű drágulástól, az olasz kormány rendeletet fogadott el, amely felső határt szab a szigeteket a szárazfölddel összekötő utakon meghatározható repülőjegyáraknak. Ez azt jelenti, hogy

a szigetekre való utazást érintő árak a főszezonban és az országos veszélyhelyzetek esetén is legfeljebb kétszáz százalékkal lehetnek magasabbak az átlagosnál.

Jelenleg viszont tíz érintett járatból kilencre csak ennél drágábban lehet jegyet venni

A rendelet tiltja továbbá az automatizált algoritmusok által meghatározott „dinamikus árazást” bizonyos útvonalakon, ha az „gazdasági kárt” okoz az ügyfélnek. A rendelet része az olasz kormány szélesebb körű törekvésének, amelynek célja a mesterséges intelligencia használatának visszaszorítása és a fogyasztók védelme a tisztességtelen üzleti gyakorlatoktól.

Így működik a dinamikus árazás

Az algoritmikus árképzés alapjául egyrészt a kereslet, másrészt az ügyfelek adatai, például korábbi keresései és vásárlásai szolgálnak, de befolyásolja azt a tartózkodás hossza, a foglalás és az utazás dátuma is, sőt, bizonyítékok utalnak arra is, hogy

a repülőjegyárak magasabbak lehetnek, ha drágább eszközről, például iPhone-ról foglal valaki, nem pedig Androidról.

A légitársaságok algoritmusai többek között figyelembe veszik a versenytársak árait, a csúcsidőpontokat, a korábbi túlfoglalási eredményeket (például a meg nem jelent utasok és lekésett csatlakozások számát), valamint az előre jelzett üzemanyagárakat is.

Az egyes útvonalak múltbeli viteldíjai és foglalási trendjei szintén befolyásolhatják az árképzést, a jegyeladások élő adatai mellett.

A légitársaságok válasza

A légitársaságok ugyanakkor nem hagyják annyiban, és mint mondják, harcolni fognak a rendelet ellen. A Ryanair vezérigazgatója, Eddie Wilson az Ansa olasz hírügynökség szerint „nevetségesnek és törvénytelennek” bélyegezte a rendeletet, és visszavonását követelte, mert ellentétes az EU szabadpiaci jogszabályaival.

A vezető szerdán találkozott Adolfo Urso olasz gazdaságfejlesztési miniszterrel, hogy „konstruktív párbeszédet kezdjen az utasok és a légitársaságok számára egyaránt kiegyensúlyozott megoldások elérése érdekében” írta a miniszter a Twitteren.

A törvény részleteit a következő két hónapban dolgozzák ki, de egyelőre nem világos, hogy az ársapkák alapjául az éves vagy a havi átlagok szolgálnak-e majd.

A környezetvédők szerint ugyanakkor általában még mindig túl olcsók a repülőjegyek, Franciaország tenni is szeretne az ellen, hogy a légi közlekedés jobban megérje, mint a földi.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

szicília | szardínia | ársapka | olaszország | repülőjegy

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram