Már behúzta a szakma Oscarját is a 2018-ban debütált és további rangos elismeréseket begyűjtő Opera Gin Budapest. A ginreneszánsz hullámát sikeresen meglovagló újpesti főzde alapítójával, Dámosy Bálinttal sztorizgattunk.
Az Első Magyar Gin Manufaktúra hazánk első olyan szeszfőzdéje, amelynek fő tevékenysége a kézműves gin. A prémiumkategóriás London Dry típusú gin tizenegy fűszer ízvilágából áll össze, nevét a neoreneszánsz stílusú Magyar Állami Operaházról kapta. Dámosy Bálint családja több generáció óta él az Operaház szomszédságában, kötődése tehát nem véletlen.
Ginrajongó família
„Ha úgy hat évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy ilyen gyorsan idáig eljutunk, biztosan megmosolygom. Nem a szakmából, hanem úgymond kívülről jövünk. Családi vállalkozás vagyunk, és a család tagjai eltérő képzettséggel, foglalkozással rendelkeznek, de az italszakmában speciel nem volt semmi tapasztalatunk. Ez az outside the box-gondolkodás szerintem erőssége is a cégnek. A kezdeteket követően gyorsan növekedtünk, aztán megérkezett a Covid minden hátrányos járulékaival együtt, szóval, tényleg büszkék lehetünk a sikereinkre – pláne, hogy a járvány után pedig felsőkategóriás termék lévén inflációs akadályok nehezítették a növekedésünket. Ezek nem tesznek jót egy fiatal mikrovállalkozásnak. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy szép eladási számokat produkálunk, és a brand ismertsége is egyre nagyobb” – mondja az inspiráció gyanánt rengeteg külföldi bárban és ginlepárlóban is megfordult Dámosy Bálint.
Alapításkor egyébként nem klasszikus értelemben vett termékként gondoltak a magyar ginjükre, hanem műalkotásként tekintettek rá, utóbbin a megjelenést és az arculatot kell érteni. Ezt mások is észrevették: 2019-ben Red Dot-díjat kapott az egyebek mellett az Operaház motívumaira épülő címkéjük.
„Eléggé perfekcionisták voltunk. Úgy véltük, a legjobbat kell ebből kihozni, aztán kezdtük tervezgetni, polcárakon gondolkodni. Az alapanyag-választásra is nagyon odafigyeltünk, a legmagasabb minőséget kerestük. Az elején nem volt kompromisszum, és ez a mai napig is így van. Nem üzleti vállalkozásként, hanem közös szenvedélyként kezdődött az Opera Gin története, és talán az volt az egyik előnyünk, hogy hobbiként kezeltük. Imádjuk a gint, és azt csináltuk, amit szeretünk.”
Ami a legjobb a borókának
Az első naptól kezdve fontosnak tartották, hogy szenvedélyük végeredménye tükrözze a származási helyét.
Az Opera a ginreneszánsz első löketeinek egyikével kötött ki a piac partjain, többek között olyan fűszerekkel érkezett, melyek fontos alkotóelemei a magyar és Kárpát-medencei konyhának.
„Bevallom, mindenfélét kipróbáltunk, végül egyik alapvető lokális fűszerünkre, a mákra voksoltunk. Ennek két oka volt: nemcsak a színe, hanem az íze révén is remekül harmonizál a borókával. A mákot az édes ételek révén ismerjük és cukorral párosítjuk, de ha cukrozatlanul kóstoljuk, inkább diós, enyhén földes ízt érezhetünk. Talán akad olyan más gin, amiben feltűnik, de olyan nincs még egy, amelyik deklaráltan mákot használ, és köré kreál történetet. Gint készíteni könnyű, de jó gint nagyon nehéz, és a jó gin megalkotásának kulcsa nem az, hogy tisztában vagyunk vele, mit kell beletenni, hanem, hogy a kóstolás révén meg tudjuk állapítani a minőségét. Sehol nincs leírva egy követhető vezérfonal, nem elérhetőek a pontos receptek. Csinálni kell, és folyamatosan kóstolni.”
Több szálon futó történet
A díjnyertes magyar Opera Ginnél megkeresésre vendéglátóhelyeknek és szállodaláncoknak alkotnak ízben és megjelenésben is egyedi gineket. A Haris Parkban például sevillai narancsos, kardamomos, picit melegebb tónusú és ízvilágú itallal lehet ismerkedni, míg a szintén budapesti Babkával a zsidó konyhát tükröző alapanyagokból kreáltak gint.
A gingourmet-kat limitált kiadású tételekkel bódítják: minden évben összeállnak egy ismert magyar borásszal, kiválasztanak egy emblematikus hordóérlelt bort, majd abba a hordóba, amiben a bor szendergett, gint tesznek, hogy aztán pár hónapig érleljék.
A szép fadobozba csomagolt végeredmény egy fűszeresebb, gyógynövényesebb, és a bor ízjegyeit is hordozó hordóérlelt spirit.
Díjakat hozó kikacsintás
Mivel a vodka (is) kezd mostanság kézműves italként definiálódni, Dámosy Bálinték pár éve gondoltak egyet, és felpattantak a vodkavonatra. 2020 őszén kijöttek a saját verziójukkal.
„A Covid-időszakot írtuk még, amikor termékfejlesztésen agyalva kerestünk valamit. Bár kisebb figyelmet kapott a részünkről, de aztán az Opera Vodkával is komoly díjakat nyertünk. Nehezebb kategóriának tartom ezt, mert az íze helyett inkább a struktúrája és a tisztasága számít, úgyhogy néha még picit büszkébb is vagyok rá. Az idei év változásokkal teli lesz, kiemeltebben foglalkozunk az egyébként kiváló fogadtatásban részesült vodkánkkal. Újrapozicionáljuk, és redizájnt kap.”
Talán ezekből a sztorikból is kitűnik, hogy az Opera Gin nem csupán termék, hanem lifestyle-élmény.
Ennek fő bizonyítéka az újpesti lepárlóban berendezett titkos speakeasy bár. A szesztilalom időszakának hangulatát megidéző hely szakmai és tematikus események, kóstolók házigazdája, ahol az illatok, a hangok, a zene és az ízek együtt egy kivételes gin experience-t adnak. Nem csoda, hogy a főzdetúrák is szinte mindig telt házzal mennek. És ha már sikerek: Dámosy Bálint elárulta, a Red Dot-díj mellett arra a legbüszkébb, hogy a Londonban 1969 óta minden évben megrendezett Nemzetközi Bor és Párlat Versenyen (IWSC – International Wine & Spirit Competition) a London Dry Gin kategóriában kiemelkedően magas pontszámmal 2020-ban aranyérmes lett az Opera Gin Budapest. A valaha volt legjobb magyar eredményt érték el ebben az osztályban, több száz éves nagyágyúk között.
A változások éve
A 2024-es évük pedig nem csupán a vodka miatt néz ki izgalmasnak. Megjelentek egy előre bekevert, mutatós megjelenésű, ready to drink prémium koktélszériával, amelyet főként szállodák minibárjaiba, alkoholt tartó kávézókba, vagy kisebb hotelbárokba szánnak, de persze otthoni fogyasztásra, illetve tökéletes italajándékként is működik. Az Opera Cocktail Series névre keresztelt terméksor a legfinomabb gin alapú koktélokat kínálja a gourmet közönségnek. A koktélok: Negroni, Aviaton, Bramble és Corpse Reviver.
Az Opera szakemberei hosszas tervezés és válogatás után alkották meg ezt a különleges koktélsorozatot, melynek mindegyik elemét kifinomult ízek jellemzik és a legjobb minőségű alapanyagokból, a legjobb magyar ginből készülnek.
A Ready to drink italok fogyasztásra készek, elég jól lehűtve jégre tölteni és máris ihatóak. Otthon a kanapén, a medence mellett, egy fesztiválon, baráti összejövetelen, de akár egy étteremben, vagy egy szálloda bárjában az Opera Cocktail Series tételei készen állnak arra, hogy fogyasztója élvezze a világhírű italok ízét.
A Negroni, a sorozat első koktélja, egy igazi klasszikus, melyet a világ minden táján ismernek és szeretnek. A gin, az száraz vermut és a Campari tökéletes összhangjából születik meg, és garantáltan el fogja bűvölni az ínyenceket. Az Aviation a 20. század talán legismertebb koktéljai közé tartozik. A gin, a citrusfélék, a Creme de Violette és a szirupos cseresznye tökéletes keveréke igazi ízbomba eleganciába zárva. A Bramble egy frissítő és könnyed koktél, amely a gin alapú koktélok új generációját képviseli. A fekete szeder, a savak, a cukorszirup és a gin egyedülállóan édeskés és citrusos ízvilágot alkot, amely igazán könnyűvé varázsolja az italt. A Corpse Reviver egy egyedülálló koktél, amely tökéletes egy hosszú és fárasztó nap után. A gin, a vermut, és a citrusfélék finoman keveredve élesztik újra a testet és a lelket.
Jelentős szintlépés még az Opera Gin történetében, hogy családi vállalkozásként kiadták a vezetést a kezükből: leigazolták a szakmában klasszisnak számító Rákóczi Jánost, akinek segítségével reményeik szerint egy határokon túl is jegyzett céggé válhatnak.
gin manufaktúra | sztori | újpest | legjobb magyar gin | főzde
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!