Zavartalanul gyönyörködhetünk a csillagokban ebből a hatalmas új szentélyből

Képzeljük el az érintetlen, hegyláncokkal, völgyekkel és medencékkel tarkított, tágas vadont, ahol embert alig látni, annál több viszont az állat és a növény. Az Egyesült Államokbeli Oregonban találunk egy ilyet. 

Most pedig a helyszín, amely egész pontosan az állam délkeleti, Oregon Outback nevű része, hivatalos csillagnéző szentéllyé változott. A tanúsítványt a DarkSky International (Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség) ajándékozta oda, a két és félmillió holdas (körülbelül tízezer négyzetkilométeres) terület ezzel a világ legnagyobb csillagoségbolt-szentélye lett. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag nincs fényszennyezés.

A területet védetté is nyilvánították, hogy megőrizzék ezt az áldásos állapotot.

Amint Dawn Nilson, a Sötét Égbolt Szövetség képviselője elmondta, "ahogyan Oregon lakossága és a fényszennyezés egyre növekszik, az Outback-szentély páratlan méretű és minőségű égboltja csillagfényes menedékként szolgál az embereknek és az élővilágnak egyaránt". Ehhez kötelező betartani bizonyos világítási szabályokat, amelyek példaértékűek lehetnek a tágabb régióra nézve is.

Nemsokára érdemes lesz felnézni az égre, akárhol is vagyunk, de ha igazán tökéletes élményt szeretnénk, akkor útba ejthetjük valamelyik magyarországi csillagoségbolt-parkot is.

(Forrás: Thrillist, képek: Getty Images)

egyesült államok | égbolt | Csillagoségbolt-park | oregon | sötét

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom