Ezért nincsenek biztonságban az orosz mobilok

Nemcsak a repülő-, hanem az orosz távközlési ipar is nagyban támaszkodott a külföldi szolgáltatókra, melyek most több más céghez hasonlóan kivonultak az országból.

A szakértők szerint ez komoly problémákat okozhat az ország mobilhálózatainak, amelyek karbantartása és fejlesztése nagy mértékben külföldi cégektől függ. A legtöbb vezeték nélküli hálózat kiépítése a Nokia, az Ericsson, valamint a kínai Huawei és ZTE nevéhez fűződik, és miután ezek közül csak az utóbbi szolgáltató folytatja a tevékenységét az országban,

nemcsak a hálózatok karbantartása lehet hiányos, hanem tovább akadozhat a kritikus információáramlás

és az internethez való hozzáférés is, ami pedig szélesebb perspektívát biztosít az ott élő embereknek.

Mindehhez érdekes adalék, hogy a New York Times szerint a Nokia is biztosított olyan eszközöket és szolgáltatásokat, amelyek összekötik az orosz SORM (System for Operative Investigative Activities – Operatív nyomozási tevékenységek rendszere) nevű megfigyelőrendszert, az MTS-el, a legnagyobb orosz telekommunikációs hálózattal.

Mint a Nokia elmondta, ahhoz, hogy az országban működhessen a cég, olyan termékeket kellett készítenie, amelyek kompatibilisek az SORM rendszerével, pontosabban „gondoskodniuk kellett arról, hogy az általuk forgalmazott hálózati termékek passzívan kapcsolódjanak a bűnüldöző szervek törvényes lehallgató berendezéseihez." Mint a cég hozzátette, ez egyáltalán nem egyedi eset, mert más országok is támasztanak hasonló követelményeket.

A nyugati szankciók miatt

a négy nagy gyártó mindenesetre nem szállíthat új berendezéseket Oroszországnak, a karbantartást ugyanakkor továbbra is biztosítaniuk kell.

Viszont ezért nem számíthatnak fel díjat, ami hosszú távon nem fenntartható megoldás. Roger Entner, a massachusettsi Recon Analytics technológiai tanácsadócég vezetője ennek kapcsán azt mondta a The Moscow Times riportjában, hogy „Oroszország leragad 2022-ben, míg a világ többi része halad előre. Az elavult technológiák múzeumává válhat.”

A Nokia ugyanakkor arról beszélt, hogy olyan licenszeken dolgozik, amelyekkel „humanitárius alapon“ továbbra is karbantarthatja a telekommunikációs eszközöket Oroszországban.

Ebbe a helyzetbe persze az orosz távközlési szolgáltatók is beleszólhatnak,

az állami telekommunikációs vállalat, a Rostelecom és a már említett MTS mobilszolgáltató, de hogy milyen formában, arról egyelőre nem szólnak a hírek. A Slate értesülése szerint a Rostelecom az orosz honvédelmi konszern, a Rostec hatásköre alá kerülne, amely több mint hétszáz vállalatot foglal magában a katonai technológiákra összpontosítva.

A vállalat tervei között szerepel például egy tenger alatti kábel lefektetése, amely Vlagyivosztokot köti össze Hongkonggal és Japánnal, emellett bővítenék a szélessávú internet-hozzáférést Oroszországban, és adattárolási, adatfeldolgozási infrastruktúrába ruháznának be.

Hosszú út vezetett odáig, hogy ma már szinte mindenkinek mobiltelefon lapul a zsebében, és számtalan mérnöki bravúrra és fejlesztésre volt szükség ahhoz, hogy mindig kéznél legyen az internet. A technológia ugyanakkor visszaélésekre is lehetőséget ad. Ha attól félünk, hogy megfigyelnek minket a nyaralás alatt, ez a trükk segíthet, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.

(Források: The Moscow Times, New York Times, Slate, Light Reading, képek: Unsplash)

Huawei | mobilhálózat | internet | Ericsson | Nokia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom