Close
Ezért nincsenek biztonságban az orosz mobilok

Ezért nincsenek biztonságban az orosz mobilok

Nemcsak a repülő-, hanem az orosz távközlési ipar is nagyban támaszkodott a külföldi szolgáltatókra, melyek most több más céghez hasonlóan kivonultak az országból.

A szakértők szerint ez komoly problémákat okozhat az ország mobilhálózatainak, amelyek karbantartása és fejlesztése nagy mértékben külföldi cégektől függ. A legtöbb vezeték nélküli hálózat kiépítése a Nokia, az Ericsson, valamint a kínai Huawei és ZTE nevéhez fűződik, és miután ezek közül csak az utóbbi szolgáltató folytatja a tevékenységét az országban,

nemcsak a hálózatok karbantartása lehet hiányos, hanem tovább akadozhat a kritikus információáramlás

és az internethez való hozzáférés is, ami pedig szélesebb perspektívát biztosít az ott élő embereknek.

Mindehhez érdekes adalék, hogy a New York Times szerint a Nokia is biztosított olyan eszközöket és szolgáltatásokat, amelyek összekötik az orosz SORM (System for Operative Investigative Activities – Operatív nyomozási tevékenységek rendszere) nevű megfigyelőrendszert, az MTS-el, a legnagyobb orosz telekommunikációs hálózattal.

Mint a Nokia elmondta, ahhoz, hogy az országban működhessen a cég, olyan termékeket kellett készítenie, amelyek kompatibilisek az SORM rendszerével, pontosabban „gondoskodniuk kellett arról, hogy az általuk forgalmazott hálózati termékek passzívan kapcsolódjanak a bűnüldöző szervek törvényes lehallgató berendezéseihez.” Mint a cég hozzátette, ez egyáltalán nem egyedi eset, mert más országok is támasztanak hasonló követelményeket.

A nyugati szankciók miatt

a négy nagy gyártó mindenesetre nem szállíthat új berendezéseket Oroszországnak, a karbantartást ugyanakkor továbbra is biztosítaniuk kell.

Viszont ezért nem számíthatnak fel díjat, ami hosszú távon nem fenntartható megoldás. Roger Entner, a massachusettsi Recon Analytics technológiai tanácsadócég vezetője ennek kapcsán azt mondta a The Moscow Times riportjában, hogy „Oroszország leragad 2022-ben, míg a világ többi része halad előre. Az elavult technológiák múzeumává válhat.”

A Nokia ugyanakkor arról beszélt, hogy olyan licenszeken dolgozik, amelyekkel „humanitárius alapon“ továbbra is karbantarthatja a telekommunikációs eszközöket Oroszországban.

Ebbe a helyzetbe persze az orosz távközlési szolgáltatók is beleszólhatnak,

az állami telekommunikációs vállalat, a Rostelecom és a már említett MTS mobilszolgáltató, de hogy milyen formában, arról egyelőre nem szólnak a hírek. A Slate értesülése szerint a Rostelecom az orosz honvédelmi konszern, a Rostec hatásköre alá kerülne, amely több mint hétszáz vállalatot foglal magában a katonai technológiákra összpontosítva.

A vállalat tervei között szerepel például egy tenger alatti kábel lefektetése, amely Vlagyivosztokot köti össze Hongkonggal és Japánnal, emellett bővítenék a szélessávú internet-hozzáférést Oroszországban, és adattárolási, adatfeldolgozási infrastruktúrába ruháznának be.

Hosszú út vezetett odáig, hogy ma már szinte mindenkinek mobiltelefon lapul a zsebében, és számtalan mérnöki bravúrra és fejlesztésre volt szükség ahhoz, hogy mindig kéznél legyen az internet. A technológia ugyanakkor visszaélésekre is lehetőséget ad. Ha attól félünk, hogy megfigyelnek minket a nyaralás alatt, ez a trükk segíthet, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.

(Források: The Moscow Times, New York Times, Slate, Light Reading, képek: Unsplash)

ZTE | szolgáltató | Huawei | mobilhálózat | Nokia

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, mely városokban és mennyivel lesznek drágábbak a hotelszobák jövőre

Tovább korlátozza az utasok számát Európa egyik legforgalmasabb repülőtere

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram