Close
Az életét kockáztatja, aki orosz gépre ül?

Az életét kockáztatja, aki orosz gépre ül?

Egyes vélemények szerint egyre veszélyesebbé válhat a légi közlekedés Oroszországban.

A szankciók miatt az orosz légi közlekedési ipar hamarosan önmaga árnyékává válhat, miután a Boeing és az Airbus is úgy döntött, hogy nem szállít pótalkatrészeket és nem nyújt karbantartási támogatást az orosz légitársaságoknak, és ugyanígy járnak el a sugárhajtóművek gyártói is.

Ez azt jelenti, hogy az orosz légitársaságok néhány héten belül kifogyhatnak a szükséges alkatrészekből,

de akár az is előfordulhat, hogy lejjebb adnak a biztonsági követelményekből, és nem cserélik az előírások szerinti gyakorisággal az egyes berendezéseket.

Szintén problémát jelent, hogy a közel kilencszáz kereskedelmi repülő mintegy nyolcvan százalékát lízingcégek birtokolják, melyek a hónap végéig visszaveszik a gépeiket az oroszoktól. Mindez komoly fennakadásokat okozhat az ország általános gazdasági tevékenységében.

Bár az oroszok nem repülnek annyit, mint az amerikaiak, a légi közlekedés kulcsfontosságú láncszem a vállalkozások életében.

Nemcsak a nemzetközi utazás, hanem az energiaszektor belföldi szolgáltatásainak fenntartásához is szükség van repülőkre,

melyekkel mérnököket, munkavállalókat és eszközöket szállítanak például az olaj- és gázmezőkre.

Kína kiskaput biztosíthat az orosz fuvarozóknak, miután a kínai lízingcégek még nem kérték vissza a repülőiket, ugyanakkor azt már a távol-keleti ország is jelezte, hogy nem szállít alkatrészeket a nyugati gépekhez.

Az orosz légitársaságok közben próbálnak megegyezni a bérbeadókkal, és az állam is közbelépne. Olyan törvényt terveznek, amely megakadályozná, hogy a gépek elhagyják az országot, ez azonban később üthet vissza azt idézve elő, hogy a légitársaságok akár még a szankciók megszűnése után is nehezebben tudjanak repülőket bérelni.

Oroszország egyébként a világ kereskedelmirepülő-vásárlásainak körülbelül egy százalékát adja, és saját kereskedelmi gépek építésével is próbálkozik.

A háború nyomán egyébként Oroszországból is nagyon sokan menekülnek el, és aki repülővel akar Európába jutni, annak jelenleg ez az útvonal a legkézenfekvőbb.

(Forrás: cnn.com, képek: Unsplash, Pixabay)

biztonság | közlekedés | repülő | veszély | orosz

FOLYTASD EZZEL

Nem gondolnánk, de bizony a home office lehetősége új távlatokat nyit az utazások terén

Szinte sokkolta a turistát, amikor meglátta, mennyibe kerül egy üveg víz a hotel minibárjában

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram