Close
Ezzel az egyszerű trükkel kideríthetjük, van-e rejtett kamera a szálláson

Ezzel az egyszerű trükkel kideríthetjük, van-e rejtett kamera a szálláson

Aki kipróbálja, hirtelen úgy érezheti, mintha egy kémfilmbe csöppent volna.

Időről időre felröppennek olyan cikkek, melyek szerint egyes házigazdák növénybe, tusfürdőbe és más tárgyakba rejtett, miniatűr kamerák segítségével követik nyomon, mennyire érzik otthon magukat a vendégeik. Bár talán azt gondolnánk, az ehhez hasonló történeteknek nincs túl sok valóságalapjuk, időnként megesnek furcsaságok.

2019-ben állítólag egy új-zélandi családdal történt meg az, hogy Írországban egy szénmonoxid-érzékelőbe rejtett kamerát talált a szálláson, és ugyanebben az évben egy férfi Miamiban talált két, telefontöltőre hasonlító felvevőt a szobájában.

Akárhogy is, az biztos, hogy a kísérlet érdekes, melyet Marcus Hutchins kiberbiztonsági szakértő osztott meg a TikTok-on. Eszerint

nem kell mást tennünk, mint a telefonunk zseblámpájával rávilágítani a gyanús tárgyakra.

Ekkor fedezhetjük fel a kamerákat, melyek kékes színben tükröződnek. Ez a technika egyébként az egyik oldalról átlátszó tükrökkel is működik  ki tudja, mikor jöhet jól ez a tudás.

A téma népszerűségét mutatja, hogy egy másik felhasználó, egy bizonyos @pootersnoots is illusztrálta, hogyan lehet a telefon segítségével, hasonló módszerrel megtalálni az infravörös kamerákat, ehhez azonban le kell kapcsolni az összes villanyt. Mindkettőjük szerint érdemes ellenőrizni például a zuhanyfejeket, füstérzékelőket, ébresztőórákat és a lyukakat a falon.

Vannak persze ezeknél sokkal kifinomultabb módszerek is, egy Julian Oliver nevű megfigyelésellenes aktivista például részletesen leírta egyszer, hogy hogyan lehet felismerni és lekapcsolni a WiFi-re kapcsolt kamerát a hálózatról.

A kamerákhoz kapcsolódó problémákról és történetekről itt olvashatsz bővebben,  itt pedig azt tudhatod meg, hogyan került a telefon és az internet a zsebünkbe.

(Források: matadornetwork.com, cnn.com, theatlantic.com)

rejtett kamera | szállás | megtalálás | trükk

FOLYTASD EZZEL

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram