Close
Öt álomszerű luxusvonatút, amelyre rohannánk jegyet váltani még az idén

Öt álomszerű luxusvonatút, amelyre rohannánk jegyet váltani még az idén

Kifinomult dizájn, békebeli hangulat, ámulatba ejtő panoráma – többek között ezekért a dolgokért érdemes felszállni valamelyik legendás luxusvonatra. 

Ha az exkluzív vasúti élményekre gondolunk, az Orient Expressz bizonyára mindannyiunknak beugrik, korántsem ez azonban az egyetlen olyan vonat, amely egy másik, minden kényelemmel és pompával felszerelt világba repít.

Az újjáéledt aranykor

A legendás velencei Orient Expressz csillogó faburkolatú belső tereivel, ropogós terítővel, ezüst étkészlettel és kristálypoharakkal terített étkezőasztalaival és hálóinak extravagáns kényelmével a kifinomult utazások hőskorát idézi.

Az 1920-as és ’30-as évekből származó, modern kényelemmel felszerelt vintázs kocsikból álló vonatot 2020-ban felújították, és menetrendjébe öt új európai állomás került fel többek között Budapesten is megáll.

Emellett hat új, art deco stílusú Grand Suite-et kapott, amelyek mindegyike az útvonal egy-egy ikonikus városa előtt tiszteleg. A lakosztályok melyek között szintén megtaláljuk Budapestet fürdőszobával, franciaággyal és padlófűtéssel rendelkeznek, és mindemellé inast valamint extra pezsgőt is rendelhetünk.

Jelenleg a Belmond oldalán ötvenkét útvonalra lehet jegyet venni, Budapestről Londonba vagy Párizsba például  az egy éjszakás út 3785 fontnál (körülbelül 1 millió hétszázezer forintnál) kezdődik, míg Londonból Velencébe 3353 fonttól (körülbelül másfélmillió forinttól), Párizsból Velencébe pedig 2730 fonttól (egymillió-kétszázezer forinttól) utazhatunk. A legikonikusabb útvonalra, Isztanbulból Párizsba tizenhétezer-ötszáz fontnál (majdnem nyolcmillió forintnál) kezdődnek a jegyárak, ez a kirándulás öt éjszakát foglal magában.

A négy évszak szigete

Bár a Japán vasutat elsősorban a nagysebességű vonatai miatt szokás emlegetni, a lelassulás művészetét sem hanyagolja a JR Group. Joyful Trains gyűjtőnév alatt futó kirándulóvonatain benevezhetünk többek között Pokémon és fine dining témájú utakra, olvasgathatunk a csillagászati könyvtárral felszerelt kocsikban, de  megismerhetjük a legnagyobb kulturális jelentőségű falvakat, múzeumokat, templomokat, piacokat, éttermeket és ikonikus természeti helyszíneket is az ultramodern és ultraluxus Shiki-Shimán suhanva, melynek neve magyarul annyit tesz, mint „a négy évszak szigete“.

A vonat kívülről és belülről egyaránt különleges látványt nyújt azzal, hogy panorámaablakai absztrakt mintázatot alkotnak. A fedélzeten tizenöt hálószoba található az egyszerűen elegáns, saját fürdőszobával rendelkező lakosztályoktól egészen a lakkozott faburkolatú, washipapírral bevont, kétszintes kupékig, melyekben ciprusburkolatú kád, hagyományos tatamiszőnyeg és kandalló egészíti ki az élményt.

Az étkezőkocsi szezonális ételeket kínál a fedélzeten utazó séfek jóvoltából, az útvonal különböző régióihoz kapcsolódó helyi ételeket pedig vendégszakácsok készítik el. Jelenleg legkorábbra decemberre lehet jelentkezni egy- és kétéjszakás utakra, méghozzá június 30-ig. Az egyéjszakás túra ára 370 ezer jennél (körülbelül 992 ezer forintnál kezdődik).

A Sziklás-hegységtől a sivatagig

A legendás panorámavonat, a Rocky Mountaineer eredetileg csak Kanada hegyi útjain kanyargott Vancouver, Jasper illetve Banff végállomással, 2021 augusztusától azonban már Coloradóból Utah fenséges kanyonjaihoz és szürreális sziklaképződményeihez is eljuthatunk, Denvertől Moabig egy megállással a coloradói Glenwood Springs-ben, ahol egy szállodában töltjük az éjszakát.

Amíg az utasok a panorámaablakokból csodálják a környező tájat, a személyzet finom borokat és frissen készített ételeket szolgál fel. Az említett út 1843 kanadai dollárnál (körülbelül ötszázezer forintnál) kezdődik, míg egy klasszikus Vancouver-Banff túrára már 1629 kanadai dollártól (mintegy négyzázötvenezer forinttól) vehetünk jegyet.

Alaszka jeges csodái

Az Alaska Railroadnál igazán mindenki megtalálhatja az igényeire szabott utazást a 826 dolláros (nagyjából háromszázezer forintos), félnapos medvenéző túrától a grandiózus, tízéjszakás, 3515 dollárnál (egymillió-kétszázhatvanezer forintnál) kezdődő nemzetipark-látogatásig. A társaság weboldalán téli és nyári csomagok közül választhatunk, utóbbiak között találjuk például a tíz éjszakás Alaska by Daylight (Alaska nappal) túrát, melyre májustól szeptemberig válthatunk jegyet, hogy bepillantsunk többek között a Denali Nemzeti Park életébe.

A kétszintes vonat tetején üvegtetejű, emeletes panorámakocsiból csodálhatjuk a tájat, alsó szintjén pedig  egy minden igényt kielégítő étkezőkocsiban hódolhatunk a gasztronómiai örömöknek.

A hálókocsit viszont ne keressük, mert az éjszakát a vadon szívében, egy eldugott szálláshelyeken töltik az utasok, hogy a lehető legjobban kipihenjék magukat a következő nap kalandjai előtt.

Keresztül Afrikán

A dél-afrikai Rovos Rail a világ legnagyobb luxussal kecsegtető vonataként hirdeti magát, és a kétnapostól a tizenöt naposig kínál személyre szabott utazásokat a kontinens legizgalmasabb célpontjaihoz, mint fokváros, a Viktória-vízesés és a különböző szafarik, de akár keresztbe át is szelhetjük vele Afrikát.

A kocsik faburkolatú, bőrüléses eleganciája kiváló konyhával és Dél-Afrika legjobb boraival egészülnek ki. A vonatokon harminchat lakosztály található, amely maximum hetvenkét utas befogadására alkalmas, de különböző rendezvényekre és charterjáratként is kibérelhető.

Amíg ezekre az utakra várunk, gyorssegélyként Európa legszebb útvonalain is vonatra szállhatunk akár egyetlen jeggyel, vagy ellátogathatunk ezekbe a csodálatos európai városokba.

(Forrás: Afar, képek: Belmond, Getty Images, Unsplash, Wikimédia Commons, Rock Mountaineer/Facebook, Ben Traylor/Alaska Railroad/Facebook, Rovos Rail/Facebook)

vonatok | Shiki-shima | kanada | luxusvonat | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Teljesen eltűnhet a föld színéről az egyik óceán

Ezekbe az európai városokba költözz, és ezekbe ne, ha külföldön kezdenél új életet

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram