Könnyen elképzelhető, hogy Párizs lesz az új Amszterdam

A francia főváros száznyolcvan kilométernyi szegregált kerékpársávot alakítana ki.

Párizst évtizedek óta egy alaposan beépített, forgalmas, de mégis nagyon romantikus metropoliszként ismerjük. A város szeretné levetkőzni a szennyezett imázsát, és sokkal zöldebbé válni, aminek érdekében komoly lépéseket tesz: 2026-ra "száz százalékban kerékpározható" lenne.

A városvezetés elképzelése szerint 250 millió eurót fektetnének be a kerékpáros infrastruktúrába, drasztikusan növelve (és javítva) Párizs kerékpárosbarát jellegét.

És hogy pontosan mire is költenék ezt a temérdek pénzt? Jelentős összeg menne el újonnan megépített kerékpárutakra; összesen 180 kilométernyi szegregált sávot fektetnének le, valamint 450 kilométernyi új sávot is kialakítanának az utak mentén.

Mindezek mellett a város 130 ezerrel több parkolóhelyet is létrehozna a bringások számára.

A gyakorlati fejlesztéseken túl a helyiek kerékpározáshoz való hozzáállását is pozitív irányba terelnék. Új utcakódexet vezetnének be, amely a közlekedési lámpáknál elsőbbséget biztosítana a kerékpárosoknak, a villamosoknak és a buszoknak, a város mind a húsz kerületében pedig kerékpárműhelyeket hoznak létre, hogy minden bringás gyorsan megjavíthassa a járgányát, ha szükséges. Emellett nagyszabású kampányt indítanak a gyermekek kerékpározásra tanítása érdekében.

Ez a kezdeményezés csak egy a sok közül, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy Párizs környezetbarátabbá váljon. A 2024-es olimpiai játékok megrendezésére készülve a város például kiterjedt faültetési programot indított, és bejelentette, hogy a belső kerületeiből kitiltja az autókat.

A legújabb terveknek köszönhetően tehát Párizs akár a kerékpárosok paradicsoma lehet, de a projekt megvalósulásához a városi tanács jóváhagyására is szükség van.

(Forrás: Time Out, fotók: Getty Images)

zöld | bicikliút | nagy sztori | párizs | kerékpározható

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom