Elriasztja az olimpia a Párizsba készülőket, ezért utaznak most kevesen a francia fővárosba

Miközben a világ legjobb sportolói lassan megérkeznek Párizsba, úgy tűnik, a "civilek" közül nem sokan teszik ugyanezt – vagy legalábbis nem annyian, mint várták. Párizs – érthetően – arra számított, hogy az olimpiai játékok turisták százezreit vonzzák majd a városba. Első rendezőként még hivatalos vendéglátó platformot is indítottak, hogy segítsék eligazodni a városba látogatókat. Ehhez képest a szállodák kihasználtsága huszonöt százalékkal csökkent az előző évek azonos időszakához képest.

"Úgy gondolom, hogy az olimpiai játékok hatása kontraproduktív, mivel minden nagyon drága" – mondta az EuroNewsnak egy párizsi szállodaigazgató.

2023 júniusában a hivatalos adatok szerint a szállodák kihasználtsága kilencven százalékos volt, most viszont csupán hatvan százalékos kihasználtságról számolnak be a hotelek.

Nem ez az egyetlen iparág viszont, amely szenved a játékokat megelőző időszakban. Az Air France, az olimpia hivatalos légitársasági partnere szerint a Párizsba érkező és onnan induló járatok száma jelentősen visszaesett a játékok idejére vonatkozóan, és jóval alacsonyabb a vártnál.

Mi az, ami elűzi a turistákat Párizsból és a szállodákból?

Leginkább az ötkarikás játékok miatt magasra emelkedett árak jelentik a magyarázatot. A Forbes szerint a párizsi olimpia a történelem legdrágábbja lesz. A repülőjegyek, az  élelmiszerek, a szállodai szobák, a múzeumi belépődíjak, sőt még a metrójegyek is többe kerülnek, ráadásul a legtöbben az ételek és a kulturális élmények miatt választják Párizst, de mivel a Szajna most éppen az úszóversenyekre készül és néhány ikonikus nevezetességet is sporthelyszínekké alakítanak át, ez a réteg inkább későbbre tervezi az útját.

Plusz jelentős forgalomkorlátozások is érvényben vannak, amelyek alaposan megnehezítik a közlekedést, nem beszélve arról, hogy a városban társadalmi zavargások is történtek. A párizsiak egyébként nem túlságosan örülnek a házigazdaságnak – a helyiek negyvennégy százaléka a szerint az olimpia megrendezése "rossz dolog".

Valószínűleg az olimpiára utazni szándékozó turisták az utolsó pillanatig kivárnak majd a repjegyek és a szobák lefoglalásával, abban a reményben, hogy legalább egy kicsit csökkennek az árak. De még ha nem is úgy alakulnak a dolgok, ahogyan arra a szervezők számítanak, akkor is Párizsról van szó. A játékok után vélhetően visszaszerzi romantikus utcáit, kultikus múzeumait és visszatérnek a croissant-okat majszoló külföldiek is.

A TripAdvisor kiosztotta a Travellers Choice Awards Best of the Best díjait. Az Európa legjobb látványossága kategóriában a párizsi Eiffel-torony húzta be az első helyet.

(Forrás: Thrillist, fotók: Getty Images)

turisták | foglalás | magas | árak | csalódás

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom