Close
Több mint 120 év után eltűnik Párizs egyik szimbóluma

Több mint 120 év után eltűnik Párizs egyik szimbóluma

Véget ér egy korszak a francia fővárosban.

Kivonják a forgalomból a párizsi metró ikonikus papírjegyét. A 6,5 cm x 3 cm-es, barna mágneses csíkkal ellátott, fehér színű, “carnet” néven ismert jegyet 1900. július 19-én vezették be először. A jegyeket – amelyekből évente mintegy 550 millió darabot adnak el – az érintésmentes fizetésre való átállás miatt cserélik le teljesen – ezzel mintegy 50 tonna papírt megtakarítva.

A Métro Île-de-France Mobilités jegyértékesítési rendszer üzemeltetői jó ideje tervezték már az átállást, a késés okaként azt jelölték meg, hogy a világjárvány és az ukrajnai háború miatt világszerte hiány mutatkozott az intelligens kártyák pótlásához szükséges mikrochipekből.

A Párizs egyik szimbólumává vált tiketteket a helyiek és a turisták egyaránt jól ismerik. Néhány metróállomáson nem is árulják már, sok ellenőrző sorompó pedig nem olvassa be a papírjegyeket.

Gregoire Thonnat író, aki könyvet is írt a metrójegy történetéről, a France 24-nek elmondta: “Ahogy a metrójegyet kivezetik, úgy tűnik el életünk egy része is. A metrójegy ugyanis fontos része annak, ahogyan Párizst elképzeljük”.

Az utasok vélhetően 2024-ig még vásárolhatnak klasszikus metrójegyet, de egy kicsit drágább lesz majd, mint az okoskártyás alternatíva: a papírjegy 1,90 euróba (kb. 800 forintba), a kártya pedig 1,49 euróba (kb. 625 forintba) kerül.

Eközben a párizsi polgármesteri hivatal lemondott az Eiffel-torony lábához megálmodott új épületekről, miután a környezetvédők hónapokig tiltakoztak, plusz  közel 150 ezren írták alá a petíciót.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

szimbólum | eltűnik | párizs | utazás | metrójegy

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram