Close
Így járhatod be pénztárcabarát módon Skandináviát

Így járhatod be pénztárcabarát módon Skandináviát

Bár az északi országok nem tartoznak a legolcsóbb úti célok közé, számos ingyenes és gazdaságos lehetőséget kínálnak azoknak, akik nem szeretnének olyan mélyen a zsebükbe nyúlni.

Dániában, Norvégiában és Svédországban is sok ingyenes opcióval élhetünk a szabadon hozzáférhető menedékházaktól és kunyhóktól kezdve a tűzrakóhelyekig. Koppenhágában a Green Kayaksszal ingyenesen kajakozhatunk a kikötőben, ha közben szemetet szedünk, és mellette strandolhatunk is, de a kicsit távolabbi Amager Strandon is csobbanhatunk, és Stockholmban is adódnak lehetőségek az ingyenes fürdőzésre.

Programok

Nyaranta kiélvezhetjük a hosszú estéket, sétát tehetünk Oslo vagy Stockholm utcaművészeti gyűjteményében, Koppenhága Christiania negyedében, és a város legmagasabb, 106 méteres tornyába, a Christiansborg-palotán találhatóba sem kell belépőt fizetnünk. Szintén díjmentesen léphetünk be a Skandinávia-szerte népszerű bolhapiacokra, és például az aarhusi botanikus kertbe is.

Észak-Európa-szerte nagy divat az önkéntesség is, és szállásért, ételért cserébe sok, különböző feladatot vállalhatunk, mint főzés egy családnál vagy pajtafestés egy farmon.

Közlekedés

Ha spórolni szeretnénk, érdemes megnéznünk a közlekedésibérlet-opciókat, a 24 órás Oslo Pass például felnőtteknek 495 norvég koronába (16500 forintba) kerül, és nemcsak utazni lehet vele, hanem múzeum- és galériabelépőt is tartalmaz, valamint kedvezményeket biztosít az éttermekben és kávézókban.

A szintén egy napos Discover Copenhagen Card 62 eurónál (23160 forintnál) kezdődik, de a széles regionális lefedettségnek köszönhetően olyan helyekre is el lehet jutni vele, mint Roskilde, ahol vikinghajó-múzeumot és középkori katedrálist találunk, mely utóbbiba szintén ingyenes a belépést, de ellátogathatunk Helsingørbe is, ahonnan mindössze egy rövid kompút a svédországi Helsingborg.

Az egy napra hatvan fontba (26175 forintba) kerülő Stockholm-kártya nem érvényes ilyen széles körben, de tartalmaz néhány hop-on, hop-off hajó- és buszjáratot a városban.

A kerékpározás viszont szinte mindig jó és pénzkímélő ötlet, nem csak a városokban, az elektromos kerékpárok pedig jelentősen megnövelhetik a kirándulások hatótávolságát.

Nyáron a szállás miatt sem kell túlzottan aggódnunk, mert mindhárom országban megengedett a vadkempingezés: Svédországban annyi a feltétele, hogy ne hagyjunk nyomot, és az utaktól, épületektől távol verjünk sátrak. Mivel a vadregényes területek hatalmasak lehetnek, gondos tervezésre van szükség. Ha olcsóbb szállást keresünk, a nonprofit Svéd Turisztikai Egyesület mintegy 250 szállója és hegyi kunyhója között biztosan találunk megfelelőt.

Norvégia hasonló politikát folytat a szabadtéri tartózkodással kapcsolatban, és akár a Spitzbergákon is kipakolhatjuk a kempingszéket, amennyiben legalább kétszáz méteres távolságot tartunk a legközelebbi háztól vagy kunyhótól. Itt május és szeptember között a legjobb kint aludni. Ha városokban járunk, érdemes az önkormányzati és közösségi központokat keresni, ahol olcsóbb ágyakat kínálnak.

Dániában több mint ezer ingyenes kempinghely várja a kirándulókat, és a nyugati parti kerékpárúton, mely a német határon fekvő Rudbøltől Dánia északi csücskéig, Skagenig vezet, szintén vannak ingyenes éjszakai menedékek. A dán erdőkben is kempingezhetünk éjszaka, de előtte érdemes tisztában lennünk a részletes szabályokkal.

A skandináv országok a legdrágábbak, ha éttermi étkezésről van szó, vannak azonban takarékosabb lehetőségek is. A svéd vendéglátóhelyeken például a nap ételét, a dagens rättet érdemes keresni, amely általában ebédidőben kapható. 8-12 fontba kerül a főétel, a saláta és a kávé. Norvégiában reggelire gyakran készítenek matpakkét, azaz szendvicset ebédre, amit elvitelre is el kérni. Dániában a bolle med ost, azaz a sajtos zsemle a legolcsóbb uzsonna, de itt még a leggazdaságosabb opciókkal együtt sem kizárt, hogy a költségvetés nagy részét az étel teszi ki.

Koppenhágában érdemes megnéznünk a Broens Gadekøkken és a Reffen piacot vagy a Cofoco ételkollektívát. De hat fontért befizethetünk egy Absalon közösségi vacsorára is, amelynek árában a szórakozás is benne van, például kocsmai vetélkedő, bingót vagy ping-pong.

A világon ezekben a városokban lehet a legolcsóbban Airbnb-t bérelni, itt pedig három meglepően olcsó és gyönyörű úti célt mutatunk erre a nyárra.

(Forrás: The Guardian, képek: Getty Images, Unsplash)

gazdaságos | vadkemping | skandinávia | Dánia | olcsó

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram