Itt az igazság a fenyegető pezsgőhiányról

A híres francia borvidék képes lépést tartani a növekvő kereslettel?

Ahogyan arról a Roadster is beszámolt, az elmúlt évben rohamosan megnőtt a kereslet a francia pezsgők iránt, a nemzetközi sajtó pedig egyenesen a közeljövő új kihívásának a pezsgőhiányt jósolta. És van benne valami. A probléma gyökere pedig a pandémia idejére vezethető vissza.

Attól tartva, hogy a Covid-világjárvány idején a pezsgő iránti kereslet globálisan csökken, a Comité Interprofessional de vin de Champagne, azaz a pezsgőtermesztőket és -termelőket képviselő kereskedelmi csoport 2020-ban korlátozta a szőlőtermést. A 20 százalékos kötelező mennyiségcsökkentést azért léptették életbe, hogy megakadályozzák a piac túltelítettségét és a drasztikus visszaesést, amiről utólag tudjuk, hogy nem következett be.

A pezsgőkből ugyanis a járvány ideje alatt több fogyott, mint valaha.

2020-ról 2021-re hatvannégy százalékkal nőttek az eladások, 2022-ben pedig a tovább emelkedtek a számok, így ebben az évben összesen 326 millió üveg pezsgőt szállítottak a világ minden tájára.

A régió termelési kapacitása azonban korlátozott, a pezsgőházak visszatartják a kibocsátásaikat, hogy az ellátás folyamatos legyen. De az eladások száma nagyobb volt, mint amennyi pezsgő a pincékbe került. Így 2024-re fordulat állhat be a pezsgőpiacon, ami

szűkösebbé válhat a korábbi évekhez képest.

Emmanuelle Giraud, Champagne Henri Giraud vezérigazgatója szerint a pezsgő iránti kereslet a járvány óta óriási. Az ünnepi italról „aperitif” italra váltott, azaz a fogyasztók már vacsora előtt is töltenek maguknak egy pohár pezsgőt, az ital fogyasztását nem kötik különleges alkalmakhoz.

A lépést csak a termelés mennyiségének növelésével lehet tartani.

Ezzel szemben Charles Goemaere, a Comité Champagne igazgatója szerint nem áll fenn a hiány veszélye a pezsgőpiacokon és néhány éven belül visszaáll a szokásos tartalék.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty)

francia pezsgő | pezsgő | élelmiszerhiány | champagne

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés