Itt az igazság a fenyegető pezsgőhiányról

A híres francia borvidék képes lépést tartani a növekvő kereslettel?

Ahogyan arról a Roadster is beszámolt, az elmúlt évben rohamosan megnőtt a kereslet a francia pezsgők iránt, a nemzetközi sajtó pedig egyenesen a közeljövő új kihívásának a pezsgőhiányt jósolta. És van benne valami. A probléma gyökere pedig a pandémia idejére vezethető vissza.

Attól tartva, hogy a Covid-világjárvány idején a pezsgő iránti kereslet globálisan csökken, a Comité Interprofessional de vin de Champagne, azaz a pezsgőtermesztőket és -termelőket képviselő kereskedelmi csoport 2020-ban korlátozta a szőlőtermést. A 20 százalékos kötelező mennyiségcsökkentést azért léptették életbe, hogy megakadályozzák a piac túltelítettségét és a drasztikus visszaesést, amiről utólag tudjuk, hogy nem következett be.

A pezsgőkből ugyanis a járvány ideje alatt több fogyott, mint valaha.

2020-ról 2021-re hatvannégy százalékkal nőttek az eladások, 2022-ben pedig a tovább emelkedtek a számok, így ebben az évben összesen 326 millió üveg pezsgőt szállítottak a világ minden tájára.

A régió termelési kapacitása azonban korlátozott, a pezsgőházak visszatartják a kibocsátásaikat, hogy az ellátás folyamatos legyen. De az eladások száma nagyobb volt, mint amennyi pezsgő a pincékbe került. Így 2024-re fordulat állhat be a pezsgőpiacon, ami

szűkösebbé válhat a korábbi évekhez képest.

Emmanuelle Giraud, Champagne Henri Giraud vezérigazgatója szerint a pezsgő iránti kereslet a járvány óta óriási. Az ünnepi italról „aperitif” italra váltott, azaz a fogyasztók már vacsora előtt is töltenek maguknak egy pohár pezsgőt, az ital fogyasztását nem kötik különleges alkalmakhoz.

A lépést csak a termelés mennyiségének növelésével lehet tartani.

Ezzel szemben Charles Goemaere, a Comité Champagne igazgatója szerint nem áll fenn a hiány veszélye a pezsgőpiacokon és néhány éven belül visszaáll a szokásos tartalék.

(Forrás: RobbReport, fotók: Getty)

francia pezsgő | pezsgő | champagne | élelmiszerhiány

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom