Close
Négy spanyol város, amit idén minden Picasso-rajongónak fel kell vennie a radarjára

Négy spanyol város, amit idén minden Picasso-rajongónak fel kell vennie a radarjára

Ötven évvel ezelőtt hunyt el az ikonikus festőművész, akinek életét és művészetét számos spanyol városban ünneplik időszaki kiállításokkal.

Bár Pablo Picasso életének javát Franciaországban töltötte, spanyol gyökerei azonban jelentősen hatottak művészetére. 2023. április 8-án volt halálának ötvenéves évfordulója, a málagai művészt pedig országszerte ünneplik. Mutatjuk, melyek azok a városok, amelyek az ifjú művészt formálták és amelyek látványos kiállítással emlékeznek rá.

Málaga

1881-ben Málagában született Pablo Picasso, akinek bronzszobra a város belvárosában áll. Idén két időszaki kiállítást is szentelnek neki.

A Picasso Múzeumban augusztus 9. és szeptember 10. között lesz megtekinthető az Anyag és test című tárlat, amelyben elsősorban az emberi testet ábrázoló tanulmányai, agyagból, bronzból, fából és gipszből készített szobrai kerülnek a figyelem középpontjába. A kiállítás Bilbaóba vándorol, ahol szeptember 29. és 2024. január 14. között várja majd az érdeklődőket.

Októberben Picasso visszhangja néven nyílik egy másik időszaki kiállítás, amely azt vizsgálja majd, hogy az alkotó milyen hatást gyakorol a világra. A tárlat harminc művész gyűjteményét foglalja össze, alkotásaikat és október 3-tól egészen 2024. március 31-ig lehet majd megtekinteni.

La Coruña

Spanyolország északnyugati partján, La Coruñában töltötte Picasso gyermekkorának éveit, ahol olyan jelentős pillanatokat élt meg, mint az első kiállítása és a nővére halála.

A templom, ahol Picasso-t megkeresztelték

A helyi Szépművészeti Múzeum Picasso: Fehér a kék emlékezetben címmel rendez kiállítást. Az április 23. és június 23. között látogatható gyűjteményben a művész korai munkáit mutatják be.

Barcelona

Picasso kiskamaszként Barcelonába ment, hogy az ottani képzőművészeti iskola hallgatója legyen. A város építészete számos munkájára hatott.

A város két időszaki kiállítást is szentel az egykori tanítványnak: Picasso és spanyol kerámiák címmel várja az érdeklődőket 2023. június 1. és szeptember 30. között a Museu del Disseny de Barcelona. Talán ennél is csábítóbb lesz az októberben nyíló Miró-Picasso tárlat, amely dokumentumokon és egyéb írásos kommunikáción keresztül vizsgálja Picasso és Miró barátságát.

Madrid

Picasso tizenhat évesen költözött a spanyol fővárosba, hogy a képzőművészeti akadémián folytassa tanulmányait. Idén összesen nyolc helyszínen rendeznek kiállítást Picasso munkájából.

Talán a leginkább figyelemre méltó ezek közül a Picasso – El Greco tárlat lesz, aminek június 13. és szeptember 17. között a Prado Múzeum ad otthont. A kiállításon felelevenítik, hogy El Greco milyen hatást gyakorolt Picassóra, különösen a kubista időszakára és kései alkotásaira.

A La Casa Encendida kulturális központjában szintén a művész utolsó éveinek munkássága jelenik meg; vagyis az az időszak, amikor a kifejezetten izgalmas neo-expresszionizmus felé fordult.

(Forrás: Wanderlust, fotók: Getty Images)

barcelona | madrid | picasso | malaga | spanyolország

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Tapsvihar! Magyar animációs rövidfilm nyert Arany Pálmát Cannesban!

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram