Egy etikett-szakértő szerint ezt nem illik csinálni a repülőn a leszállás után

Egy kutatás szerint az elmúlt évben "aggasztóan" megnőtt a fedélzeti incidensek száma, legyen szó sunyiban mosdóban dohányzásról vagy túlzott alkoholfogyasztásról. A legtöbb utas persze nem szegi meg ezeket a szabályokat, de akad néhány olyan dolog, ami irritálónak minősülhet a gépen.

Jo Bryant etikett-szakértő szerint az egyik legnagyobb tiszteletlenség az, amikor az utasok tapsolnak a pilótának leszálláskor. A szakember ezt "udvariatlanságnak" véli. Nincs szükség tapsra a földet érést követően, mert

ha a leszállás jól sikerült, a taps azt sugallja, hogy meglepődtek a pilóta ügyességén. Ha viszont rázósan, sértően szarkasztikusan hangzik".

A pilóták megtapsolása mégis gyakoribbá vált az évek során, de ha az utasok mindenképp ki akarják fejezni elismerésüket, vihetnek valamilyen apró ajándékot a személyzetnek a taps helyett.

Az etikett-szakértő a cipőkkel kapcsolatban is adott tanácsokat.

Nyugodtan le lehet venni a lábbelit a hosszú távú járatokon, de előtte meg kell győződniük arról, hogy a lábujjaik "rendben vannak-e".

Mármint, alkalmas-e közszemlére tenni (azért inkább maradjon fent a zokni) és teljesen szagtalan. Soha ne tegyük az ülésre, vagy ami a legrosszabb, ne pihentessük a karfán.

A cipőlevétel tehát jöhet, de mezítláb semmiképpen sem jó ötlet sétálni a fedélzeten, mert a repülőgép folyosója általában piszkos, az utasok séta közben pedig baktériumokat szedhetnek össze, nem beszélve arról, hogy a többiek számára kellemetlenné tehetik a repülés élményét.

Patrick Smith pilóta szerint egyébként sokkal gördülékenyebben menne a beszállás például egy-egy tengerentúli járatra, ha az emberek nem türelmetlenkednének (tehát nem a klasszikus fapados gépekre gondol, hanem a nagy utasszállítókra).

(Forrás: Express, fotók: Getty Images)

etikett | utazás | fedélzet | pilóta | taps

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom