Egy szakértő szerint ezt a hibát semmiképp sem szabad elkövetni a repülőgép evakuálásakor

Nyilván senki sem szeretne olyan helyzetbe kerülni a repülés során, amikor evakuálni kell a gépet, de ha ne adj' isten, mégis megtörténik, akad néhány hiba, amire fontos felhívni a figyelmet.

Az egyik ilyen például az, amikor vészhelyzetben valaki még megpróbálja lehozni a csomagját a repülőgépről,

holott ezzel veszélybe sodorhatja saját és utastársai életét is.

A Japan Airlines kigyulladt repülőgépének esetét követően kiemelték ezt a létfontosságú lépést.

– A repülőgépen hátrahagyott holmik döntő jelentőségűnek bizonyultak abban, hogy mindenki biztonságban kijusson a fedélzetről – nyilatkozta Ed Galea professzor, a Greenwichi Egyetem Tűzbiztonsági Mérnöki Csoportjának igazgatója. – Egy olyan utast sem fedeztem föl egyetlen, általam látott videón sem, aki a csomagjaival együtt hagyta volna el a gépet. Ha az emberek ilyen esetben megpróbálnák még összepakolni a kézipoggyászukat, az nagyon veszélyes lenne, mert lelassítanák az evakuálást – mondta.

A kigyulladt japán repülőgépről végül mindenkit biztonságosan kijuttattak, ami arra utal, hogy érdemes megfogadni Ed Galea tanácsát.

A professzor mellett a Sun Online Travel rezidens légiutas-kísérője is a poggyászok hátrahagyását szorgalmazza vészhelyzetben, – A csomagod soha sem olyan fontos, mint az életed – vészhelyzetben mindig hagyd hátra. Nincs annyira szükséged a laptopodra vagy a ruháidra, mint gondolnád, ezért csak szállj le a repülőgépről, amilyen gyorsan csak tudsz. Nemcsak téged lassít le, hanem a többieket is, és megakadályozza, hogy a lehető leggyorsabban elhagyják a gépet. Mennyire éreznéd magad bűnösnek, ha valaki azért halna meg, mert feltartottad azzal, hogy a bőröndödet még kivetted a fej feletti tárolóból? Ez egyáltalán nem éri meg – foglalja össze tanácsait a légikísérő.

Hozzátette még, hogy az utasoknak a gépre történő felszálláskor meg kellene számolniuk, hány ülés van a helyük és a vészkijárat között, arra az esetre, ha netán sötétben kellene evakuálni. – Ez egy egyszerű lépés, amit megtehetsz; számold meg az üléseket a vészkijárattól a székedig, amikor felszállsz, arra az eshetőségre felkészülve, ha netán vészhelyzet alakulna ki, és nem látnád, hová mész."

Az utasokat arra is figyelmeztette, hogy vészhelyzetben a cipőt és a zoknit is tartsák a lábukon, mert egyrészt a mezítlábasság sérülést okozhat, másrészt az utastérben széthagyott lábbelik akadályt jelenthetnek a többi utasnak vagy a személyzetnek.

Vannak dolgok a repüléssel és az utazással kapcsolatban, amelyeket természetesnek veszünk. Például ritkán gondolkodunk el rajta, miért a bal oldalon szállunk fel a repülőgépre. Most eláruljuk. A rutinos utazók számára pedig a felszállás előtti, légiutas-kísérő által bemutatott tájékoztató rutinszerű, már-már érdektelen. Akadnak azonban különböző hangjelzések, amelyek menet közben szintén információkat közölhetnek.

(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)

tipp | poggyász | vészhelyzet | biztonság | légiuats-kísérő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom