Porcelánszoborként születnek újjá az összetört kerámiák

A holland művész, Bouke de Vries elképesztően látványos porcelánszobrokká alakítja a törött kerámiákat, amelyek – ahogy fogalmaz – a pusztulás szépségét ünneplik.

A hollandiai Utrechtben született, az eindhoveni dizájnakadémián tanult, és London divatfellegvárában dolgozott Bouke de Vries, mielőtt úgy döntött, kerámiákból alkot különleges, egyedi szobrokat az elit számára. A koncepció mentén, nagy gonddal felépített porcelánművei restaurátorkészségeit kevésbé hirdetik, kreativitásáról azonban árulkodnak, hiszen valóban új életet tud lehelni a széttört tányérokba és csészékbe.

Az alkotó egyedi megoldását komoly kutatómunka előzte meg. Megvizsgálta ugyanis a tökéletesség és a tökéletlenség ellentmondását a porcelántörténelemben, valamint azt is, hogy mi lehet a széttört kerámiák helye a kultúrában.

Abból a tényből indul ki, hogy azokat a kerámiákat, amelyek ilyen módon tönkre mennek, az emberek eldobják, hiszen így számukra már értéktelennek tűnnek.

Ő viszont a legjelentéktelenebb, legapróbb töredékben is meglátja az újjászületés lehetőségét.

Az általa használt kerámiák többsége kínai eredetű, nem egyszer a 17. századból való. A világtörténelem legnagyobb kerámiagyártóinak anyagát használja fel, ugyanis úgy véli, hogy ennek a kultúrának a filozófiája tökéletesen illik az ő koncepciójához is: attól, hogy valami sérült, még mindig szép lehet.

Ez is érdekelhet:

Az Hermès kézzel festett porcelán karórái új szintre viszik a gyönyörűt

Lehet, hogy sokaknak giccses, de szerintünk egész egyszerűen káprázatosak.

kortárs design | porcelán | kerámia | művészet | kortárs

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom