Close
Porcelánszoborként születnek újjá az összetört kerámiák

Porcelánszoborként születnek újjá az összetört kerámiák

A holland művész, Bouke de Vries elképesztően látványos porcelánszobrokká alakítja a törött kerámiákat, amelyek – ahogy fogalmaz – a pusztulás szépségét ünneplik.

A hollandiai Utrechtben született, az eindhoveni dizájnakadémián tanult, és London divatfellegvárában dolgozott Bouke de Vries, mielőtt úgy döntött, kerámiákból alkot különleges, egyedi szobrokat az elit számára. A koncepció mentén, nagy gonddal felépített porcelánművei restaurátorkészségeit kevésbé hirdetik, kreativitásáról azonban árulkodnak, hiszen valóban új életet tud lehelni a széttört tányérokba és csészékbe.

Az alkotó egyedi megoldását komoly kutatómunka előzte meg. Megvizsgálta ugyanis a tökéletesség és a tökéletlenség ellentmondását a porcelántörténelemben, valamint azt is, hogy mi lehet a széttört kerámiák helye a kultúrában.

Abból a tényből indul ki, hogy azokat a kerámiákat, amelyek ilyen módon tönkre mennek, az emberek eldobják, hiszen így számukra már értéktelennek tűnnek.

Ő viszont a legjelentéktelenebb, legapróbb töredékben is meglátja az újjászületés lehetőségét.

Az általa használt kerámiák többsége kínai eredetű, nem egyszer a 17. századból való. A világtörténelem legnagyobb kerámiagyártóinak anyagát használja fel, ugyanis úgy véli, hogy ennek a kultúrának a filozófiája tökéletesen illik az ő koncepciójához is: attól, hogy valami sérült, még mindig szép lehet.

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Ez a fekete szörny Magyarországon is bármikor felütheti a fejét
Rejtélyes épületekre bukkantak a Marson – a következő képek láttán ezt is hihetnénk, pedig egy spanyol kisvárosban járunk
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom