Close
Porcelánszoborként születnek újjá az összetört kerámiák

Porcelánszoborként születnek újjá az összetört kerámiák

A holland művész, Bouke de Vries elképesztően látványos porcelánszobrokká alakítja a törött kerámiákat, amelyek – ahogy fogalmaz – a pusztulás szépségét ünneplik.

A hollandiai Utrechtben született, az eindhoveni dizájnakadémián tanult, és London divatfellegvárában dolgozott Bouke de Vries, mielőtt úgy döntött, kerámiákból alkot különleges, egyedi szobrokat az elit számára. A koncepció mentén, nagy gonddal felépített porcelánművei restaurátorkészségeit kevésbé hirdetik, kreativitásáról azonban árulkodnak, hiszen valóban új életet tud lehelni a széttört tányérokba és csészékbe.

Az alkotó egyedi megoldását komoly kutatómunka előzte meg. Megvizsgálta ugyanis a tökéletesség és a tökéletlenség ellentmondását a porcelántörténelemben, valamint azt is, hogy mi lehet a széttört kerámiák helye a kultúrában.

Abból a tényből indul ki, hogy azokat a kerámiákat, amelyek ilyen módon tönkre mennek, az emberek eldobják, hiszen így számukra már értéktelennek tűnnek.

Ő viszont a legjelentéktelenebb, legapróbb töredékben is meglátja az újjászületés lehetőségét.

Az általa használt kerámiák többsége kínai eredetű, nem egyszer a 17. századból való. A világtörténelem legnagyobb kerámiagyártóinak anyagát használja fel, ugyanis úgy véli, hogy ennek a kultúrának a filozófiája tökéletesen illik az ő koncepciójához is: attól, hogy valami sérült, még mindig szép lehet.

Ez is érdekelhet:

kerámia | porcelán | porcelánszobor | kortárs | művészet

FOLYTASD EZZEL

Egészen megdöbbentő mértékben drágultak a használt budapesti garzonok: egy négyzetmétert már alig lehet kapni egymillió alatt

Ez történik, ha a világ legjobb pezsgőmárkája pop-up szállodát nyit

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom