Close
Pormentes gyűjteménybe kerülhet a Párizs–Dakart megjárt Porsche

Pormentes gyűjteménybe kerülhet a Párizs–Dakart megjárt Porsche

Újkori autó a terepjárószerű Porsche Cayenne, de a cég már a nyolcvanas évek közepén megjáratott a sivatagban néhány speciális kupét.

Az egykor Párizs–Dakar néven futott legendás raliverseny számtalan különleges fejezetének egyike a Porsche gyári csapatának indítása a nyolcvanas évek közepén. Akkoriban nem volt opció egy terepjáró versenyautóvá alakítása – hiszen nem volt ilyen típus a márka kínálatában –, ezért 1984-ben a 953-as, egy évvel később pedig a 959-es alapjait használó, összkerékhajtásúra épített gépekkel álltak rajthoz.

A koncepció sikerét már az első évben egy Dakar-győzelem bizonyította, a ’85-ben Afrikába küldött 959-esek viszont technikai gondokkal küzdöttek. A képeken látható, addigi kétszeres Dakar-győztes, René Metge vezetésével indult autó sem ért célba. Ettől még autótörténeti kincs, a hét elkészült, és hat létező darab egyike, az egyetlen, amely magánkézben van – és valószínűleg egy másik magánkézbe kerül az RM Sotheby’s október végi aukcióján.

Akár egymilliárd forint körüli összegig is felkúszhat a licit, úgyhogy valószínűleg egy óvott gyűjteménybe kerül majd a Dakar-Porsche.

Ez is érdekelhet:


(Forrás: RM Sotheby’s)

porsche 959 | rali | párizs-dakar | rm sotheby's | versenyautó

FOLYTASD EZZEL

Újra büszkén szárnyal a Bentley legendás orrdísze

Ezt a három lejátszási listát pörgesd a kocsiban!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram