Close
Pormentes gyűjteménybe kerülhet a Párizs–Dakart megjárt Porsche

Pormentes gyűjteménybe kerülhet a Párizs–Dakart megjárt Porsche

Újkori autó a terepjárószerű Porsche Cayenne, de a cég már a nyolcvanas évek közepén megjáratott a sivatagban néhány speciális kupét.

Az egykor Párizs–Dakar néven futott legendás raliverseny számtalan különleges fejezetének egyike a Porsche gyári csapatának indítása a nyolcvanas évek közepén. Akkoriban nem volt opció egy terepjáró versenyautóvá alakítása – hiszen nem volt ilyen típus a márka kínálatában –, ezért 1984-ben a 953-as, egy évvel később pedig a 959-es alapjait használó, összkerékhajtásúra épített gépekkel álltak rajthoz.

A koncepció sikerét már az első évben egy Dakar-győzelem bizonyította, a ’85-ben Afrikába küldött 959-esek viszont technikai gondokkal küzdöttek. A képeken látható, addigi kétszeres Dakar-győztes, René Metge vezetésével indult autó sem ért célba. Ettől még autótörténeti kincs, a hét elkészült, és hat létező darab egyike, az egyetlen, amely magánkézben van – és valószínűleg egy másik magánkézbe kerül az RM Sotheby’s október végi aukcióján.

Akár egymilliárd forint körüli összegig is felkúszhat a licit, úgyhogy valószínűleg egy óvott gyűjteménybe kerül majd a Dakar-Porsche.

Ez is érdekelhet:


(Forrás: RM Sotheby’s)

Close