Close
Így flörtöl a beton a terméskővel a hegyek lábánál fekvő portugál tanyán

Így flörtöl a beton a terméskővel a hegyek lábánál fekvő portugál tanyán

A portugáliai Guardában, a Serra da Estrela hegység lábánál található az a 20. század közepén, gránitból készült parasztház, mely mellé Filipe Pina és David Bilo portugál építészek most egy betonból készült lakóházat terveztek.

Az új épület, mely a régi formáját tükrözi, szorosan amellé, a már meglévő teraszra épült. Három hálószoba, egy tágas nappali, egy étkező és egy konyha kapott benne helyet.

A belső betonmennyezet, a fehérre festett falak, a halvány fabútorok és a fehér függönyök visszafogott esztétikát képviselnek, a nyitott terű nappaliban felfüggesztett kandalló alapozza meg a pihenősarok hangulatát, a konyha felett pedig galériáról nyílik kilátás a hátsó kertre, ahol egy medence is található.

A fürdőszobát kék csempe és fekete kő díszíti, betonból kivágott ablakaiból szintén a növényekkel díszített udvarra látni.

Az új ház elkészültével a régi parasztházban felszabaduló helyet raktárként lehet használni a gazdaság működtetéséhez szükséges műszaki és egészségügyi felszerelések elhelyezéséhez.

Mint az építészek elmondták, a NaMora azt jelenti, Morában, ami a helyszín neve, ahol a ház áll, a másik jelentése viszont flört vagy randi arra utalva, hogy

az új betonfalak képletesen flörtölnek a gránitépülettel

tették hozzá az alkotók.

A beton különböző arcai mutatkoznak meg dzsungel és betondzsungel harmóniájában, és ebben a haiku-házban.

(Forrás: Dezeen, képek: Ivo Tavares/Dezeen)

Casa NaMora | portugália | tanya | felújítás | terméskő

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza

Megtaláltuk az üzletet, ahol életed kanapéját tervezheted meg megengedhető áron

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram