Rekordot ért el a kortárs művészeti árverések bevétele

Rekordmagasságba szárnyalt, és elérte a 2,7 milliárd dollárt (829 milliárd forintot) a kortárs művészeti árverések bevétele a 2020–2021-es pénzügyi évben. A kiemelkedő bevételben komoly része volt a digitális hitelesítésnek.

2020. június 30. és 2021. június 30. között 102 ezer kortárs művészeti alkotást adtak el az árveréseken. Ezek az 1945 után született művészek munkái: festmények, szobrok, installációk, rajzok, fotók, nyomatok, videók és digitális művek.

Bansky Girl and Ballon című diptychjét tartja a kezében a Christie's két munkatársa

A kortárs művészeti piac forgalmában az úgynevezett NFT, azaz a nem helyettesíthető token hozott jelentős fellendülést, amivel a digitális műalkotásokat hitelesíteni és védeni lehet az illegális sokszorosítástól, lopástól.

Az aukciósházak

igyekeznek integrálni a piac számára korábban ismeretlen műveket, mint például a digitális művész Beeple (Mike Winkelmann) alkotásait,

akinek munkásságáról az első, 69,3 millió dolláros (21 milliárd forintos) árverési üzlete előtt csak kevesen tudtak.

Beeple digitális művész alkotásai

A műkincspiacnak ez a része elsősorban a harmincas vagy negyvenes éveikben járó, technikailag képzett, új gyűjtőket vonzza. Az utcaművészet is nagymértékben támaszkodik az NFT-re, a graffitiművész Banksy egyike a világ öt legsikeresebb művészének az aukciókon.

Akár milliárdokért is elkelhet Banksy önmegsemmisülő festménye

2018-ban a "Lány lufival" című alkotást 1,4 millió dollárért adták el, most ismét árverésre kerül, és akár 8,3 millió dollárt is érhet.

A művészeti piac forgalmának 23 százalékát tette ki a kortárs alkotások eladása, míg húsz évvel ezelőtt ez az arány csak 3 százalék volt. A 2020–2021-es évadban ötvenkilenc országban hétszázhetven aukciósház árveréseit összegezte a jelentés. A műkincsforgalomban a Christie's 32 százalékos, a Sotheby's 26 százalékos, a Phillips 10 százalékos bevételt ért el.

Ez is érdekelhet:

Ismét jön az év legnagyobb artvására, és izgalmasabb lesz, mint valaha

Tavaly sok más eseménnyel együtt az egyik legsokszínűbb programot is elvitte a Covid, de az Art Market Budapest idén újult erővel, rengeteg különleges kiállítóval és programmal tért vissza.

(Forrás: MTI, Getty Images)

nft | utcaművészet | sotheby’s | Banksy | Beeple

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom