Szeretsz ablak mellett ülni? Van valami, amit muszáj lenne megtenned a repülés előtt

Azt hittük, a turbulencia a legnagyobb veszély, ami egy repülőúton fenyegthet? Lehet, hogy tévedünk.

Egy volt légiutas-kísérő, aki a TikTokon Kayla néven készít videókat, elárulja, hogy nem ez az egyetlen dolog, amire fel kell készülnünk a repülés előtt. Mint mondja, van még valami: az UV-sugárzás, ami annál erősebbé válik, minél közelebb kerülünk a naphoz.

Talán nem is gondolnánk, hogy az apró repülőgépablakok milyen sok napfényt eresztenek át. Ezért azt ajánlja, hogy repülés előtt, de közben is legalább az arcunkat és a kezünket kenjük be naptejjel.

Kayla figyelmeztetését Dendy Engelman, okleveles kozmetikai bőrgyógyász és sebész is megerősítette, aki elmondta, hogy az UV-, vagyis ultraibolya-sugárzás intenzitása magasabb a repülőn, és növeli a bőrkárosodás kockázatát.

Minél magasabban járunk, annál nagyobb dózisú sugárzás ér minket, ráadásul az ózonréteg is annál vékonyabb.

Egy 2015-ös kutatás szerint azok a pilóták, akik ötvenhat percig repültek harmincezer láb magasan, ugyanolyan ultraibolya sugárzásnak voltak kitéve, mintha húsz percig szoláriumoztak volna. A tanulmány azt is megállapította, hogy a pilóták és a személyzet körében kétszer nagyobb a melanoma kialakulásának valószínűsége, mint az átlagnépesség körében.

Bár az ablaküveg jól szűri az UVB-sugarakat, ugyanez nem mondható el az UVA-sugarakról, amelyek szintén ráncok kialakuláshoz és leégéshez vezetnek a bőrrákról nem is beszélve.

Amikor a legjobb helyet keressük a repülőn, több szempont alapján is választhatunk, egy repülési szakértő pedig elárulta, hogyan tegyük. Ha pedig nemcsak az UV-sugárzástól szorongunk, akkor ezeket a tanácsokat érdemes megfogadnunk.

(Forrás: NY Post, képek: Getty Images)

légiutas-kísérő | uv | naptej | sugárzás | UVB

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom