Megvan az időpont: ekkorra lesz kész a Sagrada Familia

A barcelonai Sagrada Familia bazilika új befejezési dátuma 2026, ami 144 évvel az első kőletétel után lesz.

Az Antoni Gaudí remekművének befejezésével megbízott szervezet elnöke jelentette be az időpontot, amely egybeesik az építész halálának századik évfordulójával. Mint Esteve Camps elmondta, minden forrás rendelkezésre áll az épület befejezéséhez, amely Barcelona legmagasabbja lesz a 172,5 méteres, Krisztusnak szentelt központi toronnyal.

Az épület a tervek szerint 2026-ra készül el, de a szobrok és még néhány részlet, valamint a sok vitát kiváltott lépcső, amely a majdani főbejárathoz vezet majd, 2034-ig várat magára.

Amikor a munkálatok 1882-ben elkezdődtek, az építkezés helyszíne még nyílt mező volt. Az eltelt évek alatt azonban város a templom köré nőtt, így a gigantikus lépcsősorhoz két nagy háztömböt kellene kiüríteni, ami mintegy ezer család és vállalkozás kitelepítésével járna. Bár néhány Gaudí-kutató vitatja ezt, Camps szerint a lépcső mindig is az építész tervének része volt, amihez ők szigorúan ragaszkodnak. Az utolsó szó azonban az önkormányzaté lesz ebben a kérdésben.

A Sagrada Famíliát már az építkezések kezdete óta sújtja vagy háború vagy pénzhiány, legutóbb pedig a járvány miatt kellett két évre szünetelteni a munkálatokat. A tömegturizmus megjelenése előtt a munkát kizárólag a templomi adományokból fedezték, így sokan kételkedtek abban, hogy az épület valaha is elkészül. Joan Maragall költő úgy jellemezte a bazilikát, mint az építészet költészetét, egy templomot, amely soha nem lesz kész, de folyamatosan alakul.

1936-ban, a spanyol polgárháború kezdetén anarchisták felgyújtották a templom kriptáját, és elpusztították Gaudí műhelyét, valamint azokat a gipszmodelleket, amelyeket utódainak a munka befejezéséhez készített. Lluís Bonet i Garí építész megmentette a töredékeket, és Gaudí modelljeit aprólékos munkával újra összeállították. Számos technikai részletet később Mark Burry új-zélandi építész egy repüléstechnikai szoftver segítségével dolgozta ki.

A Sagrada Famíliát ma a modern világ egyik csodájaként tartják számon, de ez nem volt mindig így. Míg Salvador Dalí félelmetes, de fogyasztható szépségűnek írta le, George Orwell a világ egyik legcsúnyább épületének tartotta, és azt is megjegyezte, hogy az anarchisták is csak az ízléstelenségükről tettek tanúbizonyságot, amikor nem robbantották fel.

A Sagrada Familia az organikus építészet egyik legszebb példája, amelynek több képviselője látható világszerte.

(Forrás: Guardian, képek: Getty Images)

elkészül | befejezés | sagrada família | időpont

FOLYTASD EZZEL

Ide éri meg most elutazni, ezek a legolcsóbb európai városok

Ezért vannak apró lyukak a repülőgép ablakain

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Egy tökéletes helyszín Budapest felett a társas kikapcsolódáshoz
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom