Close
Első alkalommal Japánon kívül is meg lehet vásárolni a világ legritkább steakjét

Első alkalommal Japánon kívül is meg lehet vásárolni a világ legritkább steakjét

Talán a steak legelkötelezettebb hívei sem biztos, hogy hallottak a Sanuki olive wagyuról. Valószínűleg azért, mert mindössze 2006 óta van jelen a piacon és a legritkábban fellelhető marhahúsfajtának számít a Földön. 

Mindössze kétezer-kétszáz szarvasmarhából áll az az állomány, amit Japán legkisebb prefektúrájában, Kagawa szigetén tartanak különleges körülmények között, hogy aztán a belőlük készült húst nagyon-nagyon kis mennyiségben tegyék csak a nagyközönség számára elérhetővé.

Az évek során a wagyu marhák az igavonáshoz szükséges energiát zsírtartalék formájában egyenletesen tudták elraktározni izomrostjaikban, ezen képességüknek köszönhetően lett egyenletesen, szinte művészien márványozott húsuk.

Az értékes szarvasmarhákat Kagawán karamellizált olívamasszával táplálják, ami a helyi olivaolaj gyártásnak melléktermékeként jött létre. Ez az elemózsia a wagyu marhák legendásan nyugodt életmódjával kombinálva egyedi ízvilágú húst eredményez.

Az olíva olajsavjának köszönhetően ráadásul ez a fajta marhahús gyulladáscsökkentő hatású, tehát igen egészséges is. Japánban egyébként viszonylag újdonságnak számít a steakfogyasztás, korábban nem igazán jutott eszükbe feldolgozni a gazdaságokban alkalmazott marhákat. A fordulat az európaiak megjelenésére datálódik.

A marhahússal elitszinten foglalkozó amerikai online hentesbolt, a CrowdCow alapítója küldetésként tekint rá, hogy megismertesse a világgal a legjobb steakeket, ezért a közelmúltban elutazott Japánba, hogy találkozzon Masaki Ishiivel – a gazdálkodó nevéhez köthető a wagyu marhák tenyésztésének folyamata. Megállapodásuk értelmében a CrowdCow immáron az Egyesült Államokba importálhatja a világ legritkább és legértékesebb marhahúsát, tehát nem kell Japánig utaznunk, hogy beszerezzünk egy adagot belőle.

Ehhez persze szerencse és éberség szükséges, mert az érdeklődő steakínyencek egy előzetes feliratkozás után juthatnak hozzá – természetesen a készlet erejéig, és akkor, ha az Amerikai Egyesült Államokon belüli címre rendelnek, amibe Alaszka és Hawaii sem esik bele.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: unsplash.com, Getty Images)

import | wagyu marha | farmer | marhahús | usa

FOLYTASD EZZEL

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram