Alig több mint fél óra kell ezeknek a végtelenül egyszerű, de annál finomabb csirkés ételeknek, amelyek egyszerre szaftosak, zamatosak, és szemet gyönyörködtetőek.
Egyszerű csirkecomb puha újburgonyával
Hozzávalók:
- 4 nagy csirkecomb
- 2 teáskanál olasz fűszer
- ½ teáskanál paprika
- ½ evőkanál só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- ½ közepes hagyma, felaprítva
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 20 darab újburgonya
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a fűszereket egy kis tálban összekeverjük. A húsokat papírtörlővel szárazra töröljük, és a fűszert beledörzsöljük a csirkecombok bőrébe.
- A maradék fűszereket elkeverjük a hagymával, a fokhagymával, és beleforgatjuk az újburgonyát.
- Egy öntöttvas serpenyőbe tesszük az olívaolajat, rásorakoztatjuk a csirkecombokat, és közepes lángon 2-3 percig sütjük, hogy a bőrük kissé megpiruljon. Átfordítjuk a húsokat, és a másik oldalukat is hasonló módon megpirítjuk. A csirkecombokat kivesszük a serpenyőből, és áttesszük egy tányérra.
- A serpenyőbe beledobjuk a fűszeres hagymát és burgonyát, majd 3-4 perc elteltével levesszük a tűzről, visszasorakoztatjuk a csirkecombokat, és betesszük a sütőbe. 30 perc alatt készre sütjük, tálalás előtt tíz percig pihentetjük.
Serpenyős csirke fügés, rozmaringos páccal
Hozzávalók:
- ¼ csésze sótlan vaj
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 ág rozmaring
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 6 darab csirke alsócomb
- ½ csésze balzsamecet
- 3 db füge kikapart, villával összetört belseje
Elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, a vajat olvasszuk meg, a fokhagyma, a rozmaring, a só és a bors felével egy kis tálban keverjük össze!
- A csirkecombokat öntöttvas serpenyőbe sorakoztatjuk, majd megkenjük a vajas fűszerkeverékkel. A sütőbe tesszük. Közben a balzsamecetet, a fügepépet a maradék fokhagymával, rozmaringgal, sóval és borssal elkeverjük.
- 10 perc elteltével húzzuk ki a sütőből a csirkét, kenjük rá a máz felét, majd tegyük vissza a sütőbe! Újabb 10 perc elteltével ismételjük meg a folyamatot! Nagyjából 25 perc elteltével ráöntjük a maradék szószt, ezután tegyük vissza további 5 percre! Tálalás előtt pihentessük 10 percig!
Krémes tejszínes gombás csirke 30 perc alatt
Hozzávalók:
- 2 evőkanál sótlan vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kiló csirkecombfilé bőr nélkül
- ½ vöröshagyma vékonyra szeletelve
- 30 dkg gomba felszeletelve
- ⅓ csésze olaszrizling
- 2 dl tejszín
- 1 dl alaplé
- 1 evőkanál kakukkfű
- só és bors ízlés szerint
Elkészítése:
- Az öntöttvas serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és az olívaolajjal együtt felhevítjük. A csirkehúsokat sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a serpenyőbe, és mindkét oldalukat 3-4 percig sütjük. Ezt követően kivesszük a húsokat a serpenyőből, és félretesszük.
- A serpenyőbe dobjuk a hagymát és a gombát, megszórjuk kakukkfűvel, és 5-7 perc alatt puhára főzzük.
- Felöntjük a rizlinggel, majd 2-3 perc elteltével hozzáadjuk a tejszínt és az alaplevet. Ízlésünk szerint tovább sózzuk és borsozzuk. Belesorakoztatjuk a húsokat, és lassú tűzön 10-15 perc alatt puhára főzzük. Tálaláskor rizzsel kínáljuk.
(Fotók: Getty Images)
egyszerű recept | recept | serpenyős csirke | gyors recept | 30 perces receptKiderült, mikor lehet végre vége az élelmiszer-inflációnak
Az év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!