Close
Rendhagyó módon küzd a hőhullámok ellen az egyik legnépszerűbb spanyol város

Rendhagyó módon küzd a hőhullámok ellen az egyik legnépszerűbb spanyol város

Sevilla előre tekint.

A város a világon elsőként megnevezi és osztályozza a hőhullámokat, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás veszélyeire.

Az úttörő projekt három kategóriát foglal magában, és akár öt nappal egy komoly hőhullám megjelenése előtt is figyelmezteti a lakosságot – jelentette be Antonio Muñoz, a város polgármestere.

“Mi vagyunk az első város a világon, amely olyan lépést tesz, ami segít a tervezésben és az intézkedések meghozatalában, amikor ilyen szélsőséges időjárási események várhatóak” – mondta az elöljáró.

A rendszer a nagyobb viharok elnevezéséhez hasonló, azzal a különbséggel, hogy a hőhullámok fordított ábécésorrendben kapnak nevet. Az első öt így Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao és Vega lesz.

A projektet az Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Centre (Arsht-Rock) közreműködésével, illetve meteorológiai, tudományos és akadémiai szervezetekkel együttműködve dolgozták ki.

Az andalúziai Guadalquivir-folyó völgyében fekvő Sevilla Spanyolország egyik legmelegebb helyének számít, ahol a nyári hőmérséklet könnyen meghaladja a 40 Celsius-fokot. Félő továbbá, hogy a hőhullámok és az aszályok egyre gyakoribbá válnak.

Az elmúlt hetekben számos erdőtűz ütött ki Spanyolországban, ahol jó negyven éve nem érkezett meg  ennyire korán hőhullám. A hőmérséklet 43 Celsius-fokig emelkedett Sevilla mellett még Córdoba városában is.

“Az új módszer célja, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás e halálos hatására, és végső soron életeket mentsen” – mondta Kathy Baughman McLeod, az Arsht-Rock igazgatója.

Nemrég pedig megírtuk, melyik a világ legélhetőbb városa 2022-ben, és csak egy karnyújtásnyira van tőlünk.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images, Unsplash)

hőhullám | projekt | spanyolország | sevilla | kísérleti

FOLYTASD EZZEL

Egy távoli hely, amely a nap, a tenger és a karibi életérzés rajongóinak kedvence lehet

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram