Ezen a síterepen szüretelik a havat, és nem gyártják

Míg Európa számos sípályáján technikai hóval kell kiegészíteni az „igazit”, a tengerentúlon másféle hógazdálkodási technológiákat alkalmaznak.

Kanada több mint háromszáz síterepének csak 17 százalékán készítik géppel a havat, elsősorban a keleti terepeken. A Sunshine Village síterep azonban egészen más megközelítést alkalmaz: a hószüretelést. Az üdülőhely évtizedek óta úttörője ennek a technikának, amely tulajdonképpen meglehetősen egyszerű és egyben környezetbarát eljárás is:

a legmagasabb területeken több kilométer hosszan kerítéseket állítanak fel, hogy megállítsák a havat, amit a szél a környező sziklákról fúj le.

Így hatalmas tározók jönnek létre, és amikor elég hó gyűlt össze, szétterítik azt a pályákon.

Ezt a technikát, aminek használatát legtöbbször szeles közutak mellett láthatjuk, ahol éppen a hóátfúvás megakadályozása a cél, alkalmazzák még többek között Colorado és Brit-Kolumbia síterepein is.

Eközben Európában is próbálnak sakkozni a hóval, de itt többnyire egy kicsit mást értenek a hógazdálkodás alatt: több helyen kísérleteznek azzal, hogy a szezon végén összegereblyézik a megmaradt havat, majd fényvisszaverő szigetelőpanelekkel és erős, vízálló ponyvákkal takarják le abban a reményben, hogy megmarad a következő télig.

Hómegőrzés az ausztriai Söbelben

A leginkább mérhető sikereket talán az ausztria Kitzbühel könyvelhette el, ahol a síszezont így október közepétől májusig sikerült nyújtani, igaz, ez néhány éve legalább 165 ezer dollárba került szezononként. A költségekhez hozzátartozik, hogy egész nyáron drónok figyelik a fóliával letakart tartalékokat.

Idén is átadták a síturizmus kiválóságait jutalmazó díjakat, de egyes helyeken könnyen lehet, hogy az utazóknak más programot kell találniuk a lesiklás helyett.

(Forrás: Smithsonian Magazine, Bloomberg, képek: Getty Images)

 

síterep | Sunshine Village | síelés | hóesés | sípálya | hóhiány

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom