Ezen a síterepen szüretelik a havat, és nem gyártják

Míg Európa számos sípályáján technikai hóval kell kiegészíteni az „igazit”, a tengerentúlon másféle hógazdálkodási technológiákat alkalmaznak.

Kanada több mint háromszáz síterepének csak 17 százalékán készítik géppel a havat, elsősorban a keleti terepeken. A Sunshine Village síterep azonban egészen más megközelítést alkalmaz: a hószüretelést. Az üdülőhely évtizedek óta úttörője ennek a technikának, amely tulajdonképpen meglehetősen egyszerű és egyben környezetbarát eljárás is:

a legmagasabb területeken több kilométer hosszan kerítéseket állítanak fel, hogy megállítsák a havat, amit a szél a környező sziklákról fúj le.

Így hatalmas tározók jönnek létre, és amikor elég hó gyűlt össze, szétterítik azt a pályákon.

Ezt a technikát, aminek használatát legtöbbször szeles közutak mellett láthatjuk, ahol éppen a hóátfúvás megakadályozása a cél, alkalmazzák még többek között Colorado és Brit-Kolumbia síterepein is.

Eközben Európában is próbálnak sakkozni a hóval, de itt többnyire egy kicsit mást értenek a hógazdálkodás alatt: több helyen kísérleteznek azzal, hogy a szezon végén összegereblyézik a megmaradt havat, majd fényvisszaverő szigetelőpanelekkel és erős, vízálló ponyvákkal takarják le abban a reményben, hogy megmarad a következő télig.

Hómegőrzés az ausztriai Söbelben

A leginkább mérhető sikereket talán az ausztria Kitzbühel könyvelhette el, ahol a síszezont így október közepétől májusig sikerült nyújtani, igaz, ez néhány éve legalább 165 ezer dollárba került szezononként. A költségekhez hozzátartozik, hogy egész nyáron drónok figyelik a fóliával letakart tartalékokat.

Idén is átadták a síturizmus kiválóságait jutalmazó díjakat, de egyes helyeken könnyen lehet, hogy az utazóknak más programot kell találniuk a lesiklás helyett.

(Forrás: Smithsonian Magazine, Bloomberg, képek: Getty Images)

 

Sunshine Village | sípálya | kanada | hóesés | hóhiány | síelés

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Ezért nem probléma, ha elered az eső Horvátországban
Hirdetés