Close
Erre nem gondolt a vasúttársaság, amikor bevezette az ingyenes vonatjegyet

Erre nem gondolt a vasúttársaság, amikor bevezette az ingyenes vonatjegyet

Nemrég írtunk arról, hogy Spanyolországban december 1-ig ingyen lehet utazni bizonyos vonatokon, azonban ahogy bejelentették, el is kezdődtek a visszaélések a kivételes lehetőséggel.

Az utasok egyszerre több vonatra is foglaltak jegyet, így aztán előfordult, hogy egy-egy kocsi virtuálisan megtelt, a rendszeresen ingázók pedig nem jutottak jegyhez, ugyanakkor a saját szemükkel látták, ahogyan a megszokott járataik félig üresen gördülnek ki az állomásról. A vasúttársaság így aztán két oda- és két visszaútra kényszerült korlátozni az egy ember által foglalható jegyek számát, és a visszautat addig nem lehet lefoglalni, míg el nem indult a vonat az odaútra.

Ingyenjegyet egyébként a Renfe rövid és középtávú (300 kilométernél rövidebb) járataira foglalhatnak spanyolok és külföldiek egyaránt, de csak akkor, ha egyszerre több utat is megtesznek.

Bár a jegyek ingyenesek, tíz vagy húsz eurós kauciót kell fizetni, amit az ember csak akkor kap vissza, ha december végéig legalább tizenhatszor utazik.

Az ingyenjegyeket az emelkedő kamatokból és energiaárakból profitáló bankokra és energiavállalatokra kivetett új különadóból finanszírozzák, amelyet 2023-ban vezetnek be, és két év alatt akár hétmilliárd euró bevételt is hozhat. Ebből 12 ezer új lakást is építene az állam, emellett ifjúsági ösztöndíjprogramokat vezetne be belőle.

Ezt a tíz tényt nem árt tudni Spanyolországról, mielőtt odautazunk, ha pedig luxusvonaton fedeznénk fel az északi hegyeket, erre is remek lehetőség kínálkozik.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

vasút | renfe | vonat | spanyolország | ingyen

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram