Erre nem gondolt a vasúttársaság, amikor bevezette az ingyenes vonatjegyet

Nemrég írtunk arról, hogy Spanyolországban december 1-ig ingyen lehet utazni bizonyos vonatokon, azonban ahogy bejelentették, el is kezdődtek a visszaélések a kivételes lehetőséggel.

Az utasok egyszerre több vonatra is foglaltak jegyet, így aztán előfordult, hogy egy-egy kocsi virtuálisan megtelt, a rendszeresen ingázók pedig nem jutottak jegyhez, ugyanakkor a saját szemükkel látták, ahogyan a megszokott járataik félig üresen gördülnek ki az állomásról. A vasúttársaság így aztán két oda- és két visszaútra kényszerült korlátozni az egy ember által foglalható jegyek számát, és a visszautat addig nem lehet lefoglalni, míg el nem indult a vonat az odaútra.

Ingyenjegyet egyébként a Renfe rövid és középtávú (300 kilométernél rövidebb) járataira foglalhatnak spanyolok és külföldiek egyaránt, de csak akkor, ha egyszerre több utat is megtesznek.

Bár a jegyek ingyenesek, tíz vagy húsz eurós kauciót kell fizetni, amit az ember csak akkor kap vissza, ha december végéig legalább tizenhatszor utazik.

Az ingyenjegyeket az emelkedő kamatokból és energiaárakból profitáló bankokra és energiavállalatokra kivetett új különadóból finanszírozzák, amelyet 2023-ban vezetnek be, és két év alatt akár hétmilliárd euró bevételt is hozhat. Ebből 12 ezer új lakást is építene az állam, emellett ifjúsági ösztöndíjprogramokat vezetne be belőle.

Ezt a tíz tényt nem árt tudni Spanyolországról, mielőtt odautazunk, ha pedig luxusvonaton fedeznénk fel az északi hegyeket, erre is remek lehetőség kínálkozik.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

vasút | vonat | spanyolország | ingyen | renfe

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom