Egyetlen konyhai trükkel sokat spórolhatunk a villanyszámlán

A magas energiaszámlák csökkentésére különböző spórolási trükköket kezdtek kidolgozni a háztartások, az éttermek és a vállalkozások. Ebbe szállt bele a közelmúltban a Nobel-díjas olasz fizikus, Giorgio Parisi is, aki lerántja a leplet arról, hogyan lehet a tésztafőzéssel jelentős energiát, ezáltal pedig pénzt megtakarítani.

A fizikus azt javasolja: a víz felforrása után a tészta főzésének a felénél zárjuk el a gázt és takarjuk le az edényt,  majd a csomagoláson feltüntetett főzési időhöz képest egy perccel tovább hagyjuk a tésztát a forró vízben dagadni.

Parisi szerint a főzési technológia kulcsa, hogy az edényen tartsuk a fedőt, így a víz hőmérséklete nem tud 80 °C alá menni.

A Nobel-díjas tudós szerint így egy év alatt akár negyvennégy kilowattóra áramot is megspórolhatnak azok az olaszok, akik átlagosan személyenként huszonhárom kilogramm tésztát fogyasztanak el minden évben.

Persze az olasz szakácsok sem hagyták szó nélkül az ötletet, Antonello Colonna például azt mondja: ezzel a főzési eljárással gumis állagúvá válik a tészta, amit így magas színvonalú étteremben már nem lehet felszolgálni. Ehelyett inkább azt javasolja, hogy süssünk és főzzünk nyílt lángon, így grillezzünk vagy bográcsozzunk, amivel szintén csökkenthető a felhasznált elektromos áram mennyisége.

(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty)

trükk | tipp | konyhai | spórolás | villanyszámla

FOLYTASD EZZEL

A legnagyobb bűnök, amiket olasz ételekkel el lehet követni

Ennyi kávét érdemes inni egy nap és ennyi csésze számít már soknak

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Sejtelmes tájak, rejtett kincsek nyomában
Hirdetés