Ezért vannak teljesen oda az ősz kedvencéért az amerikaiak

A sütőtök és a hozzá kapcsolódó dolgok, legyen az pite, kávé vagy szemeteszsák, különleges helyet foglal el az amerikaiak szívében, gondolataiban és pénztárcáiban is.

A Nielsen adatai szerint ugyanis az amerikaiak évente mintegy félmilliárd dollárt költenek pumpkin spice-os termékekre.

A kávéóriás Starbucks minden idők legjobb értékesítési hetét zárta, amikor augusztus végén visszatért a kínálatba a híres pumpkin spice latte.

"Ez egy hagyomány része, filmekben is szerepel" – mondta Nick Kokot másodéves főiskolai hallgató és önjelölt sütőtök-rajongó. "A sütőtök saját kultúrát is kialakított a fánkokkal, italokkal, szappannal együtt. Nagyra értékelem".

De mi az, ami minden ősszel kiváltja ezt a hirtelen berobbanó rajongást?

"Nincs gyakorlati oka annak, hogy sütőtököt tegyünk a kávénkba, kipakoljuk az ajtó elé, vagy megédesítsük vele a piténket" – nyilatkozta Cindy Ott történész, főiskolai tanár és a Pumpkin: The Curious History of an American Icon című könyvének szerzője. "A mai hagyományok valójában sokkal régebbi tradíciókra vezethetők vissza, amelyek idilli kis családi farmhoz, a klasszikus vidéki Amerikához kötik a sütőtököt".

Évszázados dalokat, festményeket, és szakácskönyveket felhasználva forrásként, Ott egészen a kezdetekig nyomon követte az Amerikában őshonos sütőtök iránti rajongást. A könyvben részletesen bemutatja a sütőtök felemelkedését; kiderül például, hogy a gyarmati időkben meglehetősen rossz hírneve volt a zöldségnek (ízléstelennek tartották), a 19. században viszont már a mezőgazdasági élet egyszerűségének szimbólumaként tekintettek rá. A föld megművelése erkölcsi erénynek számított, a régi eszmék jele volt – ezeket az eszméket hordozza a tök.

Ma pedig már egyértelműen az ősz meghatározó szereplője.

Az ősz legízesebb sajttortájához narancsra és sütőtökpürére is szükség van, szíve-lelke pedig a mézeskalács-fűszerkeverék, aminek köszönhetően hosszú ideig isteni illat lengi majd be a konyhát.

(Forrás: Reuters, fotók: Getty Images, Unsplash)

pumpkin spice | rekord | amerika | hagyomány | ősz | latte

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom