Száztizenöt éves hagyománynak szakad vége.
A több mint száz országban értékesített Tobleronét nem lehet többé svájci csokoládénak nevezni, mert a márka amerikai tulajdonosa, a Mondelez kiköltözteti a gyártás egy részét Svájcból.
A mézzel és mandulás nugáttal készülő, háromszög alakú édesség ezután Pozsonyban készül majd, és ezzel együtt a Matterhorn-hegyet is le kell venni a csomagolásról, a "svájci" jelzőt pedig arra kell cserélni a feliratban, hogy "Svájcban született".
Mindezt egy 2017-ben, a svájci termékek védelmében elfogadott törvény diktálja, amelynek értelmében a nemzeti szimbólumok és a svájci kereszt sem szerepelhet azokon a termékeken, amelyek nem felelnek meg a „svájciság” kritériumainak.
Az előírás szerint a „svájci gyártású” élelmiszereket 80 százalékban Svájcban kell előállítani, a tej és tejtermékek esetében pedig teljes egészében. A feldolgozási folyamatok alapvető részeit szintén az országban kell végezni, kivéve a Svájcból nem beszerezhető alapanyagok, például a kakaó esetében.
A csoki így aztán új betűtípust és logót kap, amelyen rajta lesz Theodor Tobler csokoládékészítő aláírása, aki 1908-ban unokatestvérével, Emil Baumannal együtt találta ki a legendás nassolnivalót.
Aki imádja a csokoládét és már tervezgeti a nyári álomutazását, annak nem kell tovább úti célt keresgélnie.
(Forrás: CNN, képek: Getty Images)
matterhorn | Svájc | csoki | toblerone
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!