Close
Tíz dolog, amire a svédasztalos reggelinél nem árt odafigyelni, ha nem akarsz megbetegedni

Tíz dolog, amire a svédasztalos reggelinél nem árt odafigyelni, ha nem akarsz megbetegedni

A legtöbb szállodában svédasztalos reggeliből válogathatunk, a büfépulton pedig megtalálhatók a friss kenyerek, péksütemények, gyümölcsök, gabonapelyhek, tojások és felvágottak is. Bármennyire is vonzó a kínálat, van néhány dolog, amire érdemes odafigyelnünk, mielőtt teleszedjük tányérunkat.

A svédasztalos reggelik a baktériumok melegágyai lehetnek, egyrészről azért, mert sokan szednek az ételekből, másrészről az élelmiszerek nem megfelelő kezelése és tálalása miatt. Mutatjuk, mi az a tíz dolog, amire fokozottan figyelni kell, hogy elkerüljük az ételmérgezést.

A langyos vagy teljesen kihűlt kolbászkák és virslik potenciális veszélyt jelentenek. Az ételeket akkor fogyasszuk, ha megfelelő a hőmérsékletük és higiénikusan vannak tálalva hőtartó edényekben.

Az utolsó adag ételt a melegen tartó tálból nem elviszik, hanem az új, nagy adagot ráöntik a maradékra. Ilyenkor fenáll a szennyeződés veszélye és elszaporodhatnak a káros mikroorganizmusok is.

Élelmiszerbiztonsági okokból külön kell tálalni a büfékben a hideg és a meleg ételeket, azokat sosem szabad egymás mellett elhelyezni, így biztosítható az optimális hőmérséklet a különféle élelelmiszereknek. Másrészt a meleg és hideg ételek elkülönítése segíthet megőrizni azok frissességét.

A rosszul megsütött, vagy nyers tojásos étel komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, különösen szalmonella-veszéllyel fenyegethet.

Az előre felvágott gyümölcsök szintén kerülendők, különösen akkor, ha huzamosabb ideig a büféasztalon várják, hogy valaki elfogyassza őket. Érdemesebb saját kezűleg felvágnunk kívánt gyümölcsöket és csak aztán elfogyasztani, így biztosan frissen lesznek szeletelve.

Ajánlott kerülni az olyan svédasztalokat, ahol nem elegendő mennyiségű tálalóeszköz áll rendelkezésre, vagy nem makulátlan a tisztaság. Amennyiben a vendégek ugyanazokat a tárgyakat használják tálaláskor, megnő a baktériumok terjedésének kockázata és a keresztszennyeződés veszélye is.

 

Ideális esetben a svédasztalra feltett élelmiszerek mindegyike le van fedve részben a frissesség megőrzése, részben pedig a szennyeződések elkerülése miatt.

A fedetlen péksütemények és szeletelt kenyerek könnyen és gyorsan kiszáradnak, így ezeket mindenképpen érdemes kerülni.

A nyitott tartályokban lévő gabonafélék szintén ki vannak téve a fertőzés veszélyének, ráadásul az esetleges páratartalom miatt az állaguk is megváltozik és fogyasztásra alkalmatlanná válnak. Érdemes olyan gabonapelyhet fogyasztani, amely zárt adagolóban vagy fedett tartályban kerül a büféasztalra.

Az előre lefőzött és kannában tárolt kávé helyett igyunk frissen készítettett, ami nagyobb élvezeti értékkel rendelkezik és biztonságosabb is a fogyasztása.

Az ételmérgezés esélye nem csak a szállodai reggelinél állhat fenn. Brutális panaszokat okozhat egy TikTok-őrület, a svédasztalos vacsora ételsora és a hajós körutazás kínálata is.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty Images)

reggeli | ételmérgezés | trükk | büféreggeli | tipp

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram