Tíz dolog, amire a svédasztalos reggelinél nem árt odafigyelni, ha nem akarsz megbetegedni

A legtöbb szállodában svédasztalos reggeliből válogathatunk, a büfépulton pedig megtalálhatók a friss kenyerek, péksütemények, gyümölcsök, gabonapelyhek, tojások és felvágottak is. Bármennyire is vonzó a kínálat, van néhány dolog, amire érdemes odafigyelnünk, mielőtt teleszedjük tányérunkat.

A svédasztalos reggelik a baktériumok melegágyai lehetnek, egyrészről azért, mert sokan szednek az ételekből, másrészről az élelmiszerek nem megfelelő kezelése és tálalása miatt. Mutatjuk, mi az a tíz dolog, amire fokozottan figyelni kell, hogy elkerüljük az ételmérgezést.

A langyos vagy teljesen kihűlt kolbászkák és virslik potenciális veszélyt jelentenek. Az ételeket akkor fogyasszuk, ha megfelelő a hőmérsékletük és higiénikusan vannak tálalva hőtartó edényekben.

Az utolsó adag ételt a melegen tartó tálból nem elviszik, hanem az új, nagy adagot ráöntik a maradékra. Ilyenkor fenáll a szennyeződés veszélye és elszaporodhatnak a káros mikroorganizmusok is.

Élelmiszerbiztonsági okokból külön kell tálalni a büfékben a hideg és a meleg ételeket, azokat sosem szabad egymás mellett elhelyezni, így biztosítható az optimális hőmérséklet a különféle élelelmiszereknek. Másrészt a meleg és hideg ételek elkülönítése segíthet megőrizni azok frissességét.

A rosszul megsütött, vagy nyers tojásos étel komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, különösen szalmonella-veszéllyel fenyegethet.

Az előre felvágott gyümölcsök szintén kerülendők, különösen akkor, ha huzamosabb ideig a büféasztalon várják, hogy valaki elfogyassza őket. Érdemesebb saját kezűleg felvágnunk kívánt gyümölcsöket és csak aztán elfogyasztani, így biztosan frissen lesznek szeletelve.

Ajánlott kerülni az olyan svédasztalokat, ahol nem elegendő mennyiségű tálalóeszköz áll rendelkezésre, vagy nem makulátlan a tisztaság. Amennyiben a vendégek ugyanazokat a tárgyakat használják tálaláskor, megnő a baktériumok terjedésének kockázata és a keresztszennyeződés veszélye is.

 

Ideális esetben a svédasztalra feltett élelmiszerek mindegyike le van fedve részben a frissesség megőrzése, részben pedig a szennyeződések elkerülése miatt.

A fedetlen péksütemények és szeletelt kenyerek könnyen és gyorsan kiszáradnak, így ezeket mindenképpen érdemes kerülni.

A nyitott tartályokban lévő gabonafélék szintén ki vannak téve a fertőzés veszélyének, ráadásul az esetleges páratartalom miatt az állaguk is megváltozik és fogyasztásra alkalmatlanná válnak. Érdemes olyan gabonapelyhet fogyasztani, amely zárt adagolóban vagy fedett tartályban kerül a büféasztalra.

Az előre lefőzött és kannában tárolt kávé helyett igyunk frissen készítettett, ami nagyobb élvezeti értékkel rendelkezik és biztonságosabb is a fogyasztása.

Az ételmérgezés esélye nem csak a szállodai reggelinél állhat fenn. Brutális panaszokat okozhat egy TikTok-őrület, a svédasztalos vacsora ételsora és a hajós körutazás kínálata is.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty Images)

praktika | reggeli | büféreggeli | tipp | svédasztalos reggeli

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom