A legtöbb szállodában svédasztalos reggeliből válogathatunk, a büfépulton pedig megtalálhatók a friss kenyerek, péksütemények, gyümölcsök, gabonapelyhek, tojások és felvágottak is. Bármennyire is vonzó a kínálat, van néhány dolog, amire érdemes odafigyelnünk, mielőtt teleszedjük tányérunkat.
A svédasztalos reggelik a baktériumok melegágyai lehetnek, egyrészről azért, mert sokan szednek az ételekből, másrészről az élelmiszerek nem megfelelő kezelése és tálalása miatt. Mutatjuk, mi az a tíz dolog, amire fokozottan figyelni kell, hogy elkerüljük az ételmérgezést.
A langyos vagy teljesen kihűlt kolbászkák és virslik potenciális veszélyt jelentenek. Az ételeket akkor fogyasszuk, ha megfelelő a hőmérsékletük és higiénikusan vannak tálalva hőtartó edényekben.
Az utolsó adag ételt a melegen tartó tálból nem elviszik, hanem az új, nagy adagot ráöntik a maradékra. Ilyenkor fenáll a szennyeződés veszélye és elszaporodhatnak a káros mikroorganizmusok is.
Élelmiszerbiztonsági okokból külön kell tálalni a büfékben a hideg és a meleg ételeket, azokat sosem szabad egymás mellett elhelyezni, így biztosítható az optimális hőmérséklet a különféle élelelmiszereknek. Másrészt a meleg és hideg ételek elkülönítése segíthet megőrizni azok frissességét.
A rosszul megsütött, vagy nyers tojásos étel komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, különösen szalmonella-veszéllyel fenyegethet.
Az előre felvágott gyümölcsök szintén kerülendők, különösen akkor, ha huzamosabb ideig a büféasztalon várják, hogy valaki elfogyassza őket. Érdemesebb saját kezűleg felvágnunk kívánt gyümölcsöket és csak aztán elfogyasztani, így biztosan frissen lesznek szeletelve.
Ajánlott kerülni az olyan svédasztalokat, ahol nem elegendő mennyiségű tálalóeszköz áll rendelkezésre, vagy nem makulátlan a tisztaság. Amennyiben a vendégek ugyanazokat a tárgyakat használják tálaláskor, megnő a baktériumok terjedésének kockázata és a keresztszennyeződés veszélye is.
Ideális esetben a svédasztalra feltett élelmiszerek mindegyike le van fedve részben a frissesség megőrzése, részben pedig a szennyeződések elkerülése miatt.
A fedetlen péksütemények és szeletelt kenyerek könnyen és gyorsan kiszáradnak, így ezeket mindenképpen érdemes kerülni.
A nyitott tartályokban lévő gabonafélék szintén ki vannak téve a fertőzés veszélyének, ráadásul az esetleges páratartalom miatt az állaguk is megváltozik és fogyasztásra alkalmatlanná válnak. Érdemes olyan gabonapelyhet fogyasztani, amely zárt adagolóban vagy fedett tartályban kerül a büféasztalra.
Az előre lefőzött és kannában tárolt kávé helyett igyunk frissen készítettett, ami nagyobb élvezeti értékkel rendelkezik és biztonságosabb is a fogyasztása.
Az ételmérgezés esélye nem csak a szállodai reggelinél állhat fenn. Brutális panaszokat okozhat egy TikTok-őrület, a svédasztalos vacsora ételsora és a hajós körutazás kínálata is.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty Images)
tipp | élelmiszerbiztonság | svédasztalos reggeli | ételmérgezés | praktika | étkezés
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!