Tíz dolog, amire a svédasztalos reggelinél nem árt odafigyelni, ha nem akarsz megbetegedni

A legtöbb szállodában svédasztalos reggeliből válogathatunk, a büfépulton pedig megtalálhatók a friss kenyerek, péksütemények, gyümölcsök, gabonapelyhek, tojások és felvágottak is. Bármennyire is vonzó a kínálat, van néhány dolog, amire érdemes odafigyelnünk, mielőtt teleszedjük tányérunkat.

A svédasztalos reggelik a baktériumok melegágyai lehetnek, egyrészről azért, mert sokan szednek az ételekből, másrészről az élelmiszerek nem megfelelő kezelése és tálalása miatt. Mutatjuk, mi az a tíz dolog, amire fokozottan figyelni kell, hogy elkerüljük az ételmérgezést.

A langyos vagy teljesen kihűlt kolbászkák és virslik potenciális veszélyt jelentenek. Az ételeket akkor fogyasszuk, ha megfelelő a hőmérsékletük és higiénikusan vannak tálalva hőtartó edényekben.

Az utolsó adag ételt a melegen tartó tálból nem elviszik, hanem az új, nagy adagot ráöntik a maradékra. Ilyenkor fenáll a szennyeződés veszélye és elszaporodhatnak a káros mikroorganizmusok is.

Élelmiszerbiztonsági okokból külön kell tálalni a büfékben a hideg és a meleg ételeket, azokat sosem szabad egymás mellett elhelyezni, így biztosítható az optimális hőmérséklet a különféle élelelmiszereknek. Másrészt a meleg és hideg ételek elkülönítése segíthet megőrizni azok frissességét.

A rosszul megsütött, vagy nyers tojásos étel komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, különösen szalmonella-veszéllyel fenyegethet.

Az előre felvágott gyümölcsök szintén kerülendők, különösen akkor, ha huzamosabb ideig a büféasztalon várják, hogy valaki elfogyassza őket. Érdemesebb saját kezűleg felvágnunk kívánt gyümölcsöket és csak aztán elfogyasztani, így biztosan frissen lesznek szeletelve.

Ajánlott kerülni az olyan svédasztalokat, ahol nem elegendő mennyiségű tálalóeszköz áll rendelkezésre, vagy nem makulátlan a tisztaság. Amennyiben a vendégek ugyanazokat a tárgyakat használják tálaláskor, megnő a baktériumok terjedésének kockázata és a keresztszennyeződés veszélye is.

 

Ideális esetben a svédasztalra feltett élelmiszerek mindegyike le van fedve részben a frissesség megőrzése, részben pedig a szennyeződések elkerülése miatt.

A fedetlen péksütemények és szeletelt kenyerek könnyen és gyorsan kiszáradnak, így ezeket mindenképpen érdemes kerülni.

A nyitott tartályokban lévő gabonafélék szintén ki vannak téve a fertőzés veszélyének, ráadásul az esetleges páratartalom miatt az állaguk is megváltozik és fogyasztásra alkalmatlanná válnak. Érdemes olyan gabonapelyhet fogyasztani, amely zárt adagolóban vagy fedett tartályban kerül a büféasztalra.

Az előre lefőzött és kannában tárolt kávé helyett igyunk frissen készítettett, ami nagyobb élvezeti értékkel rendelkezik és biztonságosabb is a fogyasztása.

Az ételmérgezés esélye nem csak a szállodai reggelinél állhat fenn. Brutális panaszokat okozhat egy TikTok-őrület, a svédasztalos vacsora ételsora és a hajós körutazás kínálata is.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty Images)

praktika | büféreggeli | reggeli | svédasztalos reggeli | étkezés | ételmérgezés

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa