Szakértők figyelmeztettek arra, hogy a büféasztal fogásai közül melyekkel járhat rosszul a gyomrunk egy all inclusive nyaralás során.
Miközben sokan készülnek idén nyáron ilyen típusú pihenésre, nem biztos, hogy tisztában vannak a kevésbé ismert ételmérgezési kockázatokkal – különösen az E. coli baktériummal –, amelyek gyakran észrevétlenül bukkannak fel a büféasztalnál.
Jessie Chambers, a Global Work and Travel vezető utazási tanácsadója szerint például nem az italok miatt kell aggódni,
nagyobb gond lehet a langyos lasagne.
Sokan óvatosak a jéggel kapcsolatban, holott nem feltétlenül kellene, mert „a legtöbb all inclusive üdülőhelyen ma már szűrt vagy palackozott vizet használnak a jég készítéséhez, és a fagyos hőmérséklet megnehezíti az E. coli túlélését. Nagyobb eséllyel lehetünk rosszul egy hideg tésztasalátától vagy egy tálcányi rizstől, ami túl sokáig állt kint” – mondja a szakértő.
Az előre felvágott gyümölcs és saláta ránézésre jónak tűnhet, de ha szennyezett vízben mosták meg, akkor akár E. coli baktériumot is terjeszthet. A főtt rizs és tészta problémát okozhat, mert a szobahőmérsékleten hagyott keményítőtartalmú ételek ideálisak a baktériumok szaporodásához. Aztán a felvágottak és a lágy sajtok is kockázatot jelentenek, ha nincsenek megfelelően lehűtve, illetve a potenciális megbetegedések másik forrása a szószok és mártások. Ha ezeket nem tartják forrón, akkor baktériumok tenyészhelyévé válnak. Minden krémes desszert, például a pudingos torta vagy a tiramisu melegben gyorsan megromolhat.
A szakember végezetül azt tanácsolja, hogy mindig a frissen elkészült ételekre koncentráljunk, és használjuk ki a legforgalmasabb büféidőket, ne a holtidőben szemezgessünk.
Mint majdnem mindennek, a reggelizésnek is akadnak előnyei és hátrányai. A közvélekedés az egyik legfontosabb étkezésnek tartja, amely meghatározza a napunk további részét. Mégis sokan kihagyják, vagy ami talán ennél is rosszabb lehet: egészségtelen alternatívákkal helyettesítik, nem is sejtve például, milyen hatással lehet mindez a fizikai és mentális állapotukra. Az egészséges reggeli az egész nap alapját jelentheti, mert segít fenntartani az energiaszintet, támogatja az anyagcserét, javítja a koncentrációt és megelőzi a hirtelen vércukorszint-ingadozásokat. Éppen ezért érdemes tehát tudatosan összeállítani a reggelinket.
(Forrás: The Sun, fotók: Unsplash)
ebéd | baktériumok | idő | nyaralás | vacsora | all inclusive
A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!