Soha annyian nem voltak még kíváncsiak csodaszép szomszédunkra, mint tavaly

Szlovénia népszerűsége megálllíthatatlanul növekszik, amin egyáltalán nem lehet csodálkozni.

2023-ban 6,2 millió turista látogatott az országba és 16,1 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma öt és fél, a vendégéjszakáké pedig három és fél százalékkal volt több az előző évinél, ami új rekordot jelent közölte csütörtökön az ország statisztikai hivatala, hozzátéve, hogy az eddigi legjobb évhez, 2019-hez képest négy százalékkal nőtt a belföldi és két százalékkal a külföldi vendégek száma.

A belföldi vendégéjszakák száma ugyanakkor tizenhét százalékkal csökkent, 4,6 millióra, a külföldről érkezőké azonban tizenöt százalékkal, 11,5 millióra emelkedett.

A legtöbb külföldi turista Németországból érkezett (tizenhat százalék), őket az olaszok, osztrákok, a csehek és hollandok követték.

Maribor

A hegyvidéki települések mellett a főváros, Ljubljana volt a turisták legnépszerűbb úti célja tavaly, utóbbiban 20 százalékos volt a növekedés. A hegyvidéki településeken szintén emelkedés volt tapasztalható, míg a fürdő- és tengerparti városokban csökkent a turisták száma 2022-höz képest.

A turisták többnyire szállodákban szálltak meg, de a legnagyobb növekedést a turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számában éves összehasonlításban a magánszállások, apartmanok és vendégházak esetében regisztrálták.

Ljubljana

A magyarok eközben inkább Horvátországot részesítették előnyben, de mi tudunk néhány jó okot, miért érdemes Szlovéniába is elutazni.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

szlovénia | turisták | 2023 | turizmus | rekord

FOLYTASD EZZEL

Budapesti csúcspanoráma exkluzív pezsgőkkel a felhők közelében – Ez a White Raven

Well done

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Az életörömöt ünnepli az ital, ami több egyszerű rumnál
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom