Miközben fejvesztve menekültek a diplomaták, valami nagyon fontosról elfeledkeztek

A legtöbb nyugati nagykövetséget egy héttel a harcok kezdete után evakuálták Szudánban.

A dolgozók viszont úgy menekültek el a konfliktus sújtotta országból, hogy adták vissza a vízumkérelmek során leadott útleveleket a szudáni állampolgároknak, így azok nem tudják legálisan elhagyni az országot.

Volt, hogy a követségi dolgozók azt tanácsolták az embereknek, hogy igényeljenek új szudáni útlevelet, miközben nem működnek a szudáni kormányzati szolgáltatások, de olyan is akadt, aki azt javasolta a szerencsétlenül járt vízumkérelmezőknek, hogy használják az útlevelük fénymásolatát.

A CNN-nek nyilatkozó szudáni állampolgárok azzal vádolták a nagykövetségeket, hogy hanyagságukkal akadályozzák a kiutazásukat az országból, ahol az erőszakos események már legalább 512 emberéletet követeltek.

A holland külügyminisztérium megerősítette, hogy számos szudáni útlevél maradt a nagykövetségen, miután az azonnali hatállyal bezárt a konfliktus miatt. Mint mondják, a rossz biztonsági helyzet miatt nem tudták ezeket az útleveleket összegyűjteni, de aktívan vizsgálják az egyéni segítségnyújtás lehetőségeit.

Az olasz külügyminisztérium azt mondta, hogy tud a problémáról, és igyekszik a lehető leghamarabb visszaadni az útleveleket a szudáni állampolgároknak, a svéd külügyminisztérium pedig azt közölte, hogy nem tud részletesen nyilatkozni azokról a biztonsági intézkedésekről, amelyeket a nagykövetség az áthelyezés előtt hozott, mivel ez meghiúsítaná az intézkedések célját.

Eközben a civilek reménye egyre csökken, hogy biztonságos és legális útvonalakon meneküljenek el, mivel a szudáni hadsereg és a félkatonai erők közötti összecsapások a tűzszüneti megállapodás ellenére is folytatódnak.

A harcok kitörése óta több mint ötvenezren menekültek Szudánból Csádba, Egyiptomba, Dél-Szudánba és a Közép-afrikai Köztársaságba, akik között szudáni állampolgárok és menekültek egyaránt találhatók.

A szudáni harcok egyik világaszerte érezhető hatása egy elterjedt élelmiszeralapanyag hiánya.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images, Unsplash)

útlevél | konfliktus | harcok | diplomata | vízumkérelem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom