Close
Szürreális Porsche-álom elevenedik meg ezeken a képeken

Szürreális Porsche-álom elevenedik meg ezeken a képeken

Milyen lenne egy nem is olyan távoli jövő, ahol csak elektromos Porschék lennének az utakon? Egy lengyel fényképész most megmutatja, és aki álmodott már rózsaszín Porschékkel, az ilyesmit álmodhatott.

Tomek Makolski fényképészként szeret játszani az emberek érzékeivel. A lengyel fotós nevét akkor hallottuk a legutóbb, amikor egy Legóból készült Porsche 911 GT3 RS-ről készített olyan realisztikus képeket, amelyeken a játékautó is életnagyságúnak tűnik. A Porschét kíváncsivá tette, hogy Makolski hogyan értelmezné saját látásmódjával a márka első elektromos autóját, ezért adott neki egy különleges színű Taycant, hogy kibontakozzon.

Makolski ezúttal is egy nem mindennapi fotósorozatot készített, amihez egy európai felfedező útra indult, hogy álomba illő háttereket keressen egy nem is olyan távoli jövő víziójához.

A kaland a Porsche stuttgarti központjából indult, majd München és Innsbruck után a fotós átkelt az osztrák Alpokon, és Franciaországon keresztül Monacóba tartott, majd a part mentén indult Marseille-be, mielőtt visszatért volna Stuttgartba.

A háromezer kilométeres túra célja elsősorban az volt, hogy futurisztikus hangulatú tájakat keressenek, kiemelve az élénk színeket és a modern háttereket.

„Néhány helyet előre kinéztem, néhányat pedig útközben találtam meg” – mondja Makolski, aki először nem is tervezett a francia Riviérára menni, de végül lenyűgözte Marseille-ben a gyönyörű modern építészet és a régi épületek eklektikus keveréke.

A fotós inspirációját a 2013-ban bemutatott Her című sci-fi adta, amelyet Spike Jonze rendezett Joaquin Phoenix főszereplésével.

„Nagyon futurisztikus, ugyanakkor az esztétika nagy része a hetvenes-nyolcvanas évekből származik: sok hasonló szín, letisztult épületek és hátterek. Ezt akartam valóra váltani a saját projektemben is”

– magyarázza Makolski. A londoni Ink kreatív stúdió is bekapcsolódott az utómunkálatokba, és úgy retusálta a képeket, hogy fokozza azok egyszerűségét, megőrizve az eredeti színeket.

„A Frozen Berry színű Taycan fantasztikusan néz ki, ezért úgy döntöttem, hogy minden képen megsokszorozom, így fokozva a futurisztikus hangulatot”

– mondja Makolski. A munkához azonban nem használt CGI-t, mert az túlságosan mesterségesnek tűnt volna. Ha megtalálta a megfelelő helyszínt, akkor minden képhez többször is leparkolta és lefotózta a Porschét, amiből végül az Ink készítette a látványos képeket.

A „csak elektromos autókkal teli világról” szóló képek egyfajta felfedezőúttá váltak a fotós számára. „Számomra nehéz búcsút venni a belsőégésű motoroktól, mert a vezetés a szenvedélyem. Be kell vallanom, hogy nagyon elleneztem az elektromos autókat, de a Taycan vezetése meggyőzött. Nagyon csendes és kényelmes, mégis rendkívül gyors és stabil a kanyarokban. Az álmaim garázsában egy Taycan 4S lenne a napi ingázáshoz, és egy 911 GT3 a hétvégékre!”

Az autózás művészete

Nem először találkozik az autózás és a művészet, a BMW évtizedek óta tartó Art Car sorozatának egy különleges darabját ebben a cikkünkben mutattuk meg. A Porsche és a fényképészet kapcsolatáról pedig egy archív reklámfotó újra megalkotása kapcsán írtunk.

tomek makolski | porsche taycan | porsche | fényképész | elektromos autó

FOLYTASD EZZEL

Újra büszkén szárnyal a Bentley legendás orrdísze

Ezt a három lejátszási listát pörgesd a kocsiban!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram